Milleks on meil vaja magneesiumi?
Kui igapäevane menüü on mitmekesine, saad vajaliku koguse magneesiumi toidust. Tarviduse korral võib võtta seda mineraalainet toidulisandina, sest pikaajaline magneesiumipuudus sillutab teed kõrgele vererõhule, teist tüüpi diabeedile ja migreenile. Magneesiumivaegus tekib suurema tõenäosusega, kui oled vanem inimene, tarvitad palju alkoholi või sul on pidevad seedeprobleemid, näiteks kõhulahtisus.
Toidu kaudu on raske magneesiumi üle annustada, tervel inimesel uhavad neerud liigse magneesiumi kehast välja. Toidulisandi üleannustamine võib põhjustada krampe ja iiveldust. Sama juhtub, kui liialdad magneesiumi sisaldavate kõhulahtistitega või maohappesust vähendavate antatsiididega. Väga suured magneesiumiannused võivad teha väga haigeks.
Kui tarvitad magneesiumi toidulisandina ja võtad samal ajal ravimeid, räägi sellest oma arstile. Nimelt ei pruugi mõned antibiootikumid või osteoporoosiravimid koos magneesiumiga soovitud tõhususega töötada.
Magneesiumi head omadused:
1. Hoiab luud terved
Magneesium aitab ehitada luurakke ja osaleb seega luumurdude, luukao ja osteoporoosi ennetuses. Uuringud näitavad, et osteoporoosi põdevatel naistel on magneesiumitase veres sageli normist madalam.
2. Võitleb põletikuga
Lühiajaliselt on põletikul täita kehas tähtis ülesanne – tõrjuda viirust või parandada haavu. Kui aga põletik lõõmab organismis vahetpidamata, suureneb risk haigestuda mõnda südamehaigusesse, artriiti või suhkruhaigusesse. Magneesium aitab seda vältida.
3. Kaitseb südant
Magneesium toetab südant vere pumpamisel. Piisav mineraalainekogus vähendab südamehaiguste, sh rütmihäirete ja infarkti tõenäosust. Magnee-sium laseb veresoonte seintel “lõõgastuda” ja aitab tänu sellele all hoida vererõhku. Samuti tõstab see HDLi ehk hea kolesterooli taset.
4. Ennetab migreeni
Teadlased arvavad, et magneesium vähendab ajus valukemikaalide toimet ja hoiab veresooni kokku tõmbumast. On suurem oht saada migreenihoog, kui magneesiumi on vähe.
5. Kahandab diabeediriski
Magneesium aitab kehal toota insuliini, mille töö on hoida veresuhkrutase organismis stabiilsena. Ühe uuringu järgi tabab diabeet väiksema tõenäosusega neid, kelle magneesiumivarud on suured.