.
Pannkoogiisu võib teinekord tabada täiesti ootamatult. Ega siis muud, kui pann tulele! Tervisliku elustiili järgijale on siin viis maitsvat pannkoogiretsepti looduslikest, rafineerimata koostisosadest, kõik gluteeni- ja laktoosivabad.

Mandlipannkoogid


Mandlimagusad pähklimekiga pannkoogid on täiesti teraviljapriid. Mina valmistan mandlijahu ise, jahvatades mandlilaastud kohviveskis peeneks.

2 toekat ülepannikooki

Gluteenivaba, laktoosivaba

> 100 g mandlijahu

> 2 muna

> 1 tl küpsetuspulbrit

> 50 ml vett

> 2 sl kookosrasva või oliiviõli

> näpuotsaga soola

> 1 sl mett või vahtra- või agaavisiirupit

> 2 tl tšiiaseemneid

> praadimiseks kookosrasva või oliiviõli

Klopi munad kahvliga lahti ja sega kõik ained omavahel ühtlaseks tainaks. Lase 15 minutit seista. Kuumuta pannil rasvaine ja küpseta keskmisel kuumusel kaks 8–10 cm suurust ülepannikooki. Küpsetamiseks kulub paar minutit ühelt, paar teiselt poolt. Söö marjade ja/või puuviljadega.

Toitaineväärtus 1 pannkoogi kohta: energiat 451 kcal; rasvu 38,4 g, millest küllastunud rasvu 4,4 g; süsivesikuid 9,2 g; valke 18,1 g

Liigu noolega edasi järgmisele lehele!

.


KUUELE

Kokku umbes 35 pisikest pannkooki

Gluteenivaba, laktoosivaba

> 3 küpset banaani(300 g viljaliha)

> 5 muna

> 75 g kookoshelbeid

> 150 g mustikaid

> praadimiseks kookosrasva või oliiviõli

> serveerimiseks mustikaid ja kookoshelbeid

Püreesta banaanid kahvli või saumikseriga. Klopi munad kahvliga lahti. Sega purustatud banaan ja munad kokku. Lisa kookoshelbed ja mustikad, sega läbi. Kuumuta pannil rasvaine. Tõsta pannile supilusikaga väikesed tainatörtsud. Jälgi, et igasse pannkooki satuks ka mustikaid. Küpseta paar minutit ühelt, paar teiselt poolt. Söö kuumalt, lisandiks ja kaunistuseks puista peale kookoshelbeid ja mustikaid.

Toitaineväärtus 1 portsjoni (6 pannkooki) kohta: energiat 154 kcal; rasvu 10,4 g, millest küllastunud rasvu 7,2 g; süsivesikuid 13,2 g; valke 2,8 g

.


Kohevad pannkoogid on vürtsitatud sügiseste maitseainetega. Küpseta neid nõrgal kuumusel ja pigem kauem, siis ei kõrbe pontsakad pannkoogid pealt ära ja sisu jõuab kenasti valmis küpseda. Võimaluse korral kasuta tihedama viljalihaga kõrvitsat, nagu muskaat- või pähkelkõrvits, et püree ei jääks liiga vesine.

NELJALE (12 tk)

Gluteenivaba (kui kasutad gluteenivaba kaerajahu), laktoosivaba

> 250 g kõrvitsapüreed (u 500grammisest koorega tükist)

> 60 ml piima (lehma-, kookos-, mandli-, sojapiima vms)

> 2 sl sulatatud kookosrasva

> 1 sl sidrunimahla

> 1 sl vahtrasiirupit

> 2 muna

> 100 g täisterakaerajahu

> 0,5 tl soodat

> 1 tl kaneeli

> 1 tl ingveripulbrit

> näpuotsaga soola

Tõsta umbes 500grammine toores koorega kõrvitsatükk ahju ja küpseta 200 kraadi juures 30–45 minutit, kuni kahvel läheb suurema vastupanuta viljalihasse. Tõsta ahjust, eemalda ja viska ära pehme seemneosa ja koor ning püreesta viljaliha. Retseptis läheb tarvis 250 g kõrvitsapüreed.

Lisa kõrvitsapüreele piim, kookosrasv, sidrunimahl ja vahtrasiirup. Klopi munad kahvliga kergelt lahti, sega kõrvitsapüree hulka. Lisa jahu koos maitseainetega, sega korralikult läbi. Lase tainal 15 minutit seista. Sega uuesti läbi.

Kuumuta pannil õli. Tõsta pannile supilusikaga tainast. Küpseta nõrgal või keskmisel kuumusel mõlemalt küljelt umbes 3 minutit, kuni koogikesed on kuldpruunid. Ümberpööramiseks on hea kasutada õhemat sorti pannilabidat, mis tuleks lükata koogikese alla ja siis hopsti ümber pöörata. Söö kuumalt, paku kõrvale vahtrasiirupit või mett ja hakitud pähkleid.

Toitaineväärtus 1 portsjoni (3 pann­kooki) kohta: energiat 175 kcal; rasvu 7,4 g, millest küllastunud rasvu 03,3 g; süsi­vesikuid 21,5 g; valke 7 g

.


KAHELE (8 tk)

Gluteenivaba, laktoosivaba

Kui armastad maapähklivõid, saavad need pannkoogid kindlasti su lemmikuteks. Pätsikesi süües on raske uskuda, et need ei sisalda grammigi jahu — nii mõnusalt kohevad!

> 100 g maapähklivõid (2 kuhjaga supilusikatäit)

> 2 muna

> 0,5 tl soodat

> praadimiseks oliiviõli või kookosrasva

> serveerimiseks banaani- ja kakaotükke (cocoa nibs) või hakitud šokolaadi

Sega kõik ained omavahel. Mina teen seda saumikseriga mõned korrad lühidalt suristades — nii on kindel, et muna ja maapähklivõi kenasti segunevad. Kuumuta pannil rasvaine. Tõsta supilusikaga pannile tainatörtsud ja prae keskmisel kuumusel mõlemalt poolt kuldseks. Selleks kulub paar minutit ühelt, paar teiselt poolt.

Toitaineväärtus portsjoni (4 pannkooki) kohta: energiat 381,6 kcal; rasvu 32 g, millest küllastunud rasvu 6 g; süsivesikuid 3,9 g; valke 20 g

.

Socca Prantsusmaal, farinata Itaalias, besan puda Indias — kikerhernepannkoogid on tuntud üle maailma. Veganitele on kikerhernepannkook suurepärane omleti asendaja. Tainasse võib maitseks lisada küüslauku, rohelist sibulat, rosmariini, tüümiani, jahvatatud paprikat, koriandrit, vürtsköömneid, tšillit vms.
5 tk

Gluteenivaba, laktoosivaba, vegan

> 175 g kikerhernejahu

> 300 ml vett

> 1 tl sidrunimahla või valge veini äädikat

> 0,5 tl soola

> 0,5 tl musta pipart

> 2 sl oliiviõli

> praadimiseks oliiviõli

> katteks näiteks pestot, avokaadot, rukolat, tomatit, kõrvitsaseemneid

Vispelda kausis kokku kikerhernejahu, vesi, sidrunimahl või valge veini äädikas, sool ja pipar. Lase tainal paar tundi seista, et kikerhernejahu paisuks. Lisa õli, sega uuesti läbi. Tainas jääb vedel, umbes sama paks kui pett. Toorelt on tainal tugev kikerhernemaitse, küpsedes see taandub ja pannkoogid maitsevad imehead.

Kuumuta pannil oliiviõli. Vala sellele umbes 1 dl tainast ja keeruta panni, et tainas valguks õhukeseks, 8–10 cm läbimõõduga pannkoogiks laiali. Küpseta nagu tavalist ülepannikooki: keskmisel kuumusel, mõlemalt küljelt umbes 3 minutit.

Söö kohe soojalt meelepärase kattega või niisama. Pildil oleva kikerhernepannkoogi katteks on pesto, avokaado, rukola, tomat ja kõrvitsaseemned.

Toitaineväärtus 1 pannkoogi kohta (60 g) ilma lisanditeta: energiat 141 kcal; rasvu 17,7 g, millest küllastunud rasvu 0,5 g; süsivesikuid 20 g; valke 7,9 g