.
Ehkki kurki saab poest aasta ringi, pole selle maitse kunagi nii hea kui just südasuvel päikesesoojas küpsedes. Kuuma ilmaga pakub kalorivaene, suures osas veest koosnev krõmpsuv kurk nii omaette snäkina kui ka salatites mõnusat värskendust. Pealegi on võimalik grillimisest tulenevat kaloripidu kurgisalatitega mahendada ja niimoodi tervislikku kaalu säilitada.

Klassikalised kurgi-tilli-­hapukooresalat ja kurgi-tomatisalat on maitsvad suvised kausitäied, kuid kurgi kasutusvõimalusi on palju-palju enam, katseta julgelt!

Kurgi-melonisalat


Kurk ja melon (sh kantaluup) on omavahel lähedased sugulased. Salatiski sobivad nad suurepäraselt kokku.

NELJALE

Gluteenivaba, laktoosivaba, vegan

> 3 lühikest kurki
> pool kantaluupi, u 500 g
> soovi korral 1 tšillikaun
> peotäis hakitud koriandrit
> peotäis hakitud münti
> peotäis seemnesegu (nt päevalille-, kõrvitsa- ja seesamiseemned)
> 3 sl oliiviõli
> 2 sl valge veini äädikat
> soola, pipart

Tükelda kurgid ja melon. Kui soovid salatisse teravat särtsu, lisa ka hakitud tšillikaun. Haki koriander ja münt. Nirista peale oliiviõli ja valge veini äädikas, maitsesta soola ja pipraga. Sega salat õrnalt läbi. Puista peale seemnesegu.

Toitaineväärtus 1 portsjoni (210 g) kohta: energiat 165 kcal; rasvu 13,8 g, millest küllastunud rasvu 1,9 g; süsivesikuid 4 g; valke 4,2 g

.

Kurgi-avokaadotartar


Väikesteks kuubikuteks lõigatud köögivilju hoiab koos avokaado kreemjas viljaliha. Paku tartari salatilehtedelt või röstitud saiaviilult.

NELJALE

Gluteenivaba, laktoosivaba, vegan

> 3 lühikest kurki
> 1 avokaado
> 5 redist
> pool väikest tšillikauna
> 3–4 rohelise sibula vart või sama kogus murulauku
> poole laimi mahl
> 1 sl oliiviõli
> soola, musta pipart

Kui kurgil on pehme sisu, eemalda see. Lõika kurk, avokaado ja redis väikesteks kuubikuteks. Haki sibul või murulauk ning tšillikaun. Lisa köögiviljatükikestele laimimahl ja oliiviõli ning maitsesta soola ja pipraga. Sega kõik ained omavahel. Serveeri salatilehtedelt või röstitud saiaviilult.

Toitaineväärtus 1 portsjoni (120 g) kohta: energiat 291 kcal; rasvu 8,7 g, millest küllastunud rasvu 1,6 g; süsivesikuid 1,8 g; valke 1,3 g

.

Värskendav kurgisalat parmesaniga


Kasuta selles salatis krõmpsuvaid salatilehti, nagu jääsalat, Cosbergi salat või frillice.

NELJALE

Gluteenivaba, laktoosivaba

> 1 pikk kurk
> 100 g salatilehti
> 50 g parmesani tüüpi juustu (nt Valio Forte)
Kaste:
> 2 sl sidrunimahla
> 2 sl oliiviõli
> 1 sl sinepit
> 1 tl mett
> soola, pipart

Tõmba kurgist köögiviljakoorijaga laastud. Kui sisu on väga pehme, jäta see kõrvale. Rebi salat tükkideks ja tõmba juustust köögiviljakoorija või juustunoaga laastud. Kastmeks vispelda kõik ained omavahel kokku. Nirista kaste salatile, sega õrnalt läbi. Puista peale parmesanilaastud.

Toitaineväärtus 1 portsjoni (100 g) kohta: energiat 117 kcal; rasvu 9,2 g, millest küllastunud rasvu 3,1 g; süsivesikuid 3,2 g; valke 5,5 g

.

Vahemere kurgisalat ürdi-jogurtikastmega


Vahvalt krussis kurgid valmivad spetsiaalse spiraalitajaga. Kui sul seda pole, saad pikad ribad lõigata ka köögiviljakoorija või noaga. Kui sa “mängida” ei viitsi, siis loomulikult tuleb salat täpselt sama maitsev ka lihtsalt tükeldatud kurgiga.

NELJALE

Gluteenivaba

> 1 pikk või 4 lühikest kurki
> 200 g kirsstomateid
> 150 g fetajuustu
> 150 g oliive
> 1 punane sibul
Ürdi-jogurtikaste:
> 1 dl maitsestamata jogurtit
> 1 tl vedelat mett
> 3 sl oliiviõli
> 1 dl värsket basiilikut
> 1 dl värsket punet
> soola, musta pipart

Tee kurgist spiraalid. Poolita tomatid, lõika fetajuust kuubikuteks. Nõruta oliivid ja viiluta sibul. Kaste valmista saumikseriga või blenderis –
surista lihtsalt kõik ained ühtlaseks, maitsesta soola ja pipraga. Tõsta kõik koostis­ained vaagnale, nirista kaste peale. Paku kohe.

Toitaineväärtus 1 portsjoni (220 g) kohta: energiat 261 kcal; rasvu 13,5 g, millest küllastunud rasvu 2,4 g; süsivesikuid 6,6 g; valke 8,9 g

.


Krõmpsuv ja maitserikas salat sobib hästi suviseks lõunaks.

NELJALE

Gluteenivaba, laktoosivaba> 2 lühikest või pool pikka kurki

> 2 sellerivart
> 1 tuunikalakonserv, tükid vees (185 g, millest tuunikala 150 g)
> 2–3 sl kappareid
Kaste:
> 2 sl oliiviõli
> 3 sl valge veini äädikat
> 1 sl mett
> 2 sl tšiiaseemneid

Kastmeks sega omavahel oliiviõli, valge veini äädikas, mesi ja tšiiaseemned. Maitsesta soola ja pipraga. Lõika kurgid piklikeks kangideks, haki sellerivarred. Lisa köögiviljadele kapparid. Nirista peale kaste ja sega läbi. Tõsta salatile veest nõrutatud tuunikalatükid. Jahvata peale värsket musta pipart ja kaunista sellerilehtedega.

Toitaineväärtus 1 portsjoni (120 g) kohta: energiat 211 kcal; rasvu 7,1 g, millest küllastunud rasvu 1,1 g; süsivesikuid 2,7 g; valke 10,4 g