Food background. Assortment of fresh vegetables on a blue background. Top view, free space for text Adobe Stock
Lisanditevabad toiduained, tervislikud rasvhapped, piisavalt valke, aeglaselt imenduvad süsivesikud ning terve vikerkaaretäis köögi- ja puuvilju — selline on dieet, mis hoiab kaalulangetuse kõrval ka tervist.

Ime läbi kaal ei lange, püsivad tulemused tulevad pidevalt tervislikult toitudes ja kerget kaloridefitsiiti rakendades. See tähendab, et kui päevane energiavajadus on 2000 kcal, tuleks toiduenergiat tarbida 1700 kcal ning liikuda iga päev aktiivselt vähemalt pool tundi, mis põletab omakorda kaloreid.

- Menüü toetub uusimatele Eesti ja Põhjamaade toitumissoovitustele ning päevane toiduenergia kogus on 1700 kcal.

- Menüüs on 3 põhitoidukorda ja 2–3 vahepala.

- Kõik põhitoitained on tasakaalus ning vitamiinide ja mineraalainete saamine samuti tagatud. Vaid D-vitamiini tuleks meie kliimas toidulisandina juurde võtta.

- Toidu valmistamisel eelistatagu töötlemata, naturaalset, värsket ja võimaluse korral ökoloogiliselt puhast toorainet.

- Juua võib kas puhast vett või ürditeed, näiteks piparmündi-, pärnaõie- vm endale meele­pärast teed. Ka üks hommikune tass kohvi ei tee midagi halba, samuti võib päeva jooksul juua paar tassi rohelist või musta teed.

- Kui menüüd järgides siiski kõht tühjaks jääb, võib võtta juurde tumerohelisi leht­köögivilju, brokolit, teisi kapsalisi, sparglit, idandeid, seeni, kurki, sellerit, redist ja muid vähemagusaid köögivilju.

ESMASPÄEV

Hommikusöök


Mangosmuuti avokaadoga

200 ml mandlipiima, 100 ml vett, ühest laimist pressitud mahl, 140 g (külmutatud) mangot, 1 väiksem avokaado (viljaliha 70 g), pool banaani.

Lõunaoode


Kruubi-aedviljasalat fetaga

Spinatilehti, veerand kurki, 2 redist, 3 kirsstomatit, 70 g keedetud odrakruupe, 40 g fetajuustu, 1 sl kõrvitsa- ja päevalilleseemneid. Kastmeks 1 sl oliiviõli, 0,5 sl sidrunimahla, 1 sl hakitud peterselli, soola ja pipart.

Laota taldrikule spinatilehed, lao neile kurgi-, redise- ja tomatitükid. Puista peale kruubid, tükeldatud feta ja seemned. Nirista üle kastmega.