Munavormid nõgesega


kahele, GV

Maitsvad prantsuspärased vormikesed (pr k œufs cocotte) sobivad nautimiseks niisamagi, aga soovi korral võid pärast küpsetamist tõsta vormidesse ka soola- või suitsulõhe tükikesi.

0,5 l nõgeseid (u 35 g)
võid vormide määrimiseks
2 muna
soola, pipart

Vala nõgestele keev vesi. Lase 10–15 sekundit seista, nõruta. Kui nõgesed on veidi jahtunud, pigista neist vesi õrnalt käte vahel välja.
Määri portsjonivormid seest võiga. Tõsta kaks kolmandikku nõgestest vormide põhja. Löö neile ettevaatlikult lahti muna. Aseta muna peale ülejäänud nõgesed – säti need pigem vormi äärde, et mitte katta ilusat munakollast.
Aseta väikesed vormid sügavamasse ahjuvormi. Vala sellesse nii palju kuuma vett, et see ulatuks poole portsjonivormini. Tõsta restile ja küpseta eelkuumutatud ahjus 180 kraadi juures umbes 10 minutit, olenevalt sellest, kui pehmet muna soovid. Tõsta portsjonivormid kuumast veest välja. Arvesta, et need on ahjust välja tõstes kuumad ja muna küpseb neis edasi. Maitsesta soola ja musta pipraga.

Toiteväärtus 1 portsjoni kohta: energiat 88,5 kcal; rasvu 6,7 g, millest küllastunud rasvu 2,6 g; süsivesikuid 2 g; valke 6,8 g

Nõgesepannkoogid


12 tk, GV (gluteenivaba kaerajahu kasutades)

Nõgestega rikastatud kaerajahupannkoogid on kõige maitsvamad krõbedate ja kuumadena. Nirista söömisel peale mett.

1 l nõgeseid (u 70 g)
1 muna
0,5 tl soola
1 sl mett
1,2 dl hapupiima või keefirit
1,5 dl kaera-täisterakaerajahu
0,75 tl küpsetuspulbrit
praadimiseks õli

Vala nõgestele keev vesi. Lase 10–15 sekundit seista, nõruta. Kui nõgesed on veidi jahtunud, pigista neist vesi õrnalt käte vahel välja. Haki peeneks. Klopi muna lahti. Lisa kõik ülejäänud ained ja hakitud nõgesed. Vispelda ühtlaseks tainaks.
Kuumuta pannil õli. Tõsta supilusikaga pannile tainast ja prae pannkoogid mõlemalt poolt kuldseks.

Toiteväärtus 1 portsjoni (4 pannkooki) kohta: energiat 228 kcal; rasvu 13,5 g, millest küllastunud rasvu 2,4 g; süsivesikuid 22,3 g; valke 5,8 g

Nõgese-maasikasmuuti


üks suur klaas, GV, LV, V

Sellesse smuutisse võid nõgesed lisada täitsa toorelt – kõik kasulik säilib, kõrvetavad omadused aga blenderdades kaovad. Maasikate asemel võid kasutada meelepäraseid marju või marjasegusid.

0,5 l nõgeseid (u 35 g)
1 banaan
100 g külmutatud maasikaid (ei ole tarvis sulatada)
2 dl värskelt pressitud apelsinimahla

Tõsta kõik koostisosad blenderisse ja valmista ühtlane smuuti.

Toiteväärtus 1 portsjoni kohta: energiat 161,5 kcal; rasvu 0,9 g, millest küllastunud rasvu 0,1 g; süsivesikuid 37,1 g; valke 3,6 g

Nõgese-köögiviljasupp


kolmele, GV (gluteenivaba puljongit kasutades), LV

Toitainerikas kevadsuvine supp valmib hõlpsalt ja maitseb suurepäraselt.

500 ml köögivilja- või kanapuljongit
veerand lillkapsast (u 230 g)
1 porgand
100 g nõgeseid (3 suurt peotäit)
1 keedetud muna
1,5 sl kõrvitsaseemneid
oliiviõli

Kuumuta puljong keema. Tükelda lillkapsas ja porgand. Keeda köögivilju puljongis umbes 20 minutit, kuni need on pehmed. Lisa pestud nõgesed ja keeda veel 5 minutit. Püreesta supp. Serveeri hakitud keedetud muna, kõrvitsaseemnete ja tilga oliiviõliga.

Toiteväärtus 1 portsjoni kohta: energiat 118,5 kcal; rasvu 7,4 g, millest küllastunud rasvu 1,7 g; süsivesikuid 5,7 g; valke 8,4 g

“Nõgeserisoto” toortatrast


kahele, GV (gluteenivaba puljongit kasutades)

Kreemjas tatra-nõgeseroog valmib risoto keetmise meetodil.

0,5 l nõgeseid (u 35 g)
2 sl oliiviõli
1 sibul
1 küüslauguküüs
100 g toortatart
350 ml kuuma köögivilja- või kanapuljongit
1 sl sidrunimahla
50 g toorjuustu
serveerimiseks idusid (soovi korral), musta pipart

Vala nõgestele keev vesi, lase 10–15 sekundit seista, nõruta. Kui nõgesed on veidi jahtunud, pigista neist vesi õrnalt käte vahel välja. Haki peeneks ja jäta ootele.
Haki sibul ja küüslauk. Kuumuta paksupõhjalise poti põhjas oliiviõli ning prae sibul ja küüslauk nõrgal kuumusel läbipaistvaks. Lisa tatar. Kuumuta segades nii, et kõik tatraterad oleksid rasvainega kaetud ja kuumeneksid läbi. Nüüd hakka lisama kulbitäie kaupa puljongit. Enne järgmise kulbitäie lisamist peab vedelik olema tatrasse imbunud. Sega tatart iga kulbitäie eel ja järel, et sellest eralduks võimalikult palju tärklist, mis muudab toidu risotole omaselt kreemjaks. Tatra pehmenemiseks kulub umbes 20 minutit. Selle ajaga peaks olema ka kogu puljong ära kasutatud. Lõpuks pane juurde sidrunimahl, toorjuust ja hakitud nõgesed. Klopi lusikaga toidu sisse.
Paku “tatrarisotot” kohe pärast valmimist. Serveerida võid soovi korral idudega, lisaks jahvata peale paar keerdu musta pipart.

Toiteväärtus 1 portsjoni kohta: energiat 279 kcal; rasvu 8,4 g, millest küllastunud rasvu 3,8 g; süsivesikuid 45,1 g; valke 7,8 g