Foto: Pixabay
Et toormahl teeks tervisele head, oleks kõige parem see kohe pärast valmistamist ära juua, sest soojas tekivad tervisele ohtlikud ühendid. Kuidas?

Miks ei tohi toormahl toasoojuses seista, selgitab Eesti Maaülikooli dotsent Terje Elias.

  • Selles, et köögiviljad sisaldavad nitraate, pole iseenesest veel midagi hullu, sest nende kogused püsivad enamasti meile ohutud. Teatud juhtudel võivad aga nitraadid muutuda kiiresti nitrititeks, näiteks siis, kui hoida toormahla või riivitud-lõigutud köögivilja mõnda aega toatemperatuuril.
  • Toatemperatuur on ideaalne keskkond mikroobide paljunemiseks ja nende elutegevuse tagajärjel taanduvadki nitraadid nitrititeks.
  • Nitritid ühinevad maos amiidide või amiinidega ning võivad pika aja jooksul põhjustada vähki.
  • Toormahla on seega kõige parem tarbida kohe pärast valmistamist, siis saame ainult tervisele vajalikku. Samuti ei tohiks tükeldatud aedvilju, näiteks porgandit, kapsast, kaalikat, mida sageli pakutakse näksidena, liiga kauaks lauale jätta.
  • Toormahla võiks toatemperatuuril hoida maksimaalselt paar tundi. Pool päeva on juba liiast.
  • Kui panna toormahl kohe pärast valmistamist külmkappi, võib seda juua ka veel järgmisel päeval, aga kaks päeva külmkapis olnud toormahl muutub tervisele juba ohtlikuks.
  • Kui mahla on tehtud suuremas koguses, tuleks see sügavkülmutada. Sügavkülmutatult nitraadid nitrititeks ei muutu ja sulatatult on mahl ohutu.
  • Kõige suuremad muutused toimuvad just porgandimahlaga. Näiteks ööpäeva toatemperatuuril seisnud mahlas kerkib nitritite tase ligi tuhat korda.
  • Imikud ja väikelapsed on selles suhtes eriti tundlikud, sest neil puudub spetsiifiline kaitsemehhanism nitraatide ja nitritite organismist eemaldamiseks. USAst on näiteid, kus nitritite kogus on väikelaste elu ohtu seadnud, sest nitritid seovad hemoglobiini ja organism ei omasta enam hapnikku.