Praegusel marjahoojal ei tasuks sõstraid ega tikreid mingil juhul põõsa külge lindudele söödaks jätta, sest marjad pakatavad antioksüdantidest ning aitavad võidelda paljude haigustega. Enamikele marjadele on omistatud immuunsust tõstvat ning südamehaiguste ja vähivastast toimet. Eestis kasvavad marjad ei jää oma toitainesisalduselt alla eksootilistele puuviljadele — pigem vastupidi. Ainuüksi tikker peidab endas 20 korda rohkem C vitamiini kui apelsin. Ülimalt tõhus vitamiinipomm on ka mustsõstar, mis aitab lisaks immuunsüsteemi tugevdamisele parandada ajutegevust ja aeglustada organismi vananemist. Maasikad ja mustikad aitavad võidelda oksüdatiivse stressiga ning reguleerivad vererõhku ja kolesteroolitaset. Head teevad ka punased sõstrad, mis tugevdavad immuunsüsteemi, hoiavad luud terve ja tugevana ning mõjuvad hästi nahale.

Liigu noolekesega edasi järgmisele lehele!


Toitaineväärtuse poolest sarnanevad seemned vägagi pähklite omale, kuid seemnetes leidub rohkem taimset proteiini ja rikkalikult mikrolemente. Linaseemned, chia seemned ja kanepiseemned pakatavad omega-3 rasvhapetest, lisaks leidub neis rinnavähki ennetavaid fütoöstrogeene ehk taimseid östrogeene. Kindlasti tasub endale tekitada hea harjumus lisada seemneid hommikupudrule, salatitesse või smuutidesse!


Sage ubade ja teiste kaunviljade söömine aitab stabiliseerida veresuhkrut, langetada söögiisu ja ennetada käärsoolevähki. Oad kui kõige toitainerikkamad tärklist sisaldavad köögiviljad toimivad meie toidulaual kui suurepärased diabeedivastased võitlejad ja kaalualandajad, sest nad on aeglasti seeditavad. Ubades leiduv kiudaine aga langetab hästi kolesterooli. Kui toetuda uuringutele, siis ubade tarbimine kaks korda nädalas vähendab käärsoolevähi riski lausa 50%. Samuti arvatakse oad olevat tõhusad ennetajad ka teistele vähivormidele.


Tomatites peituvaks imeravimiks on aine nimega lükopeen, mis kaitseb meid südame-veresoonkonna haiguste, erinevate vähivormide ja UV kiirgusega seotud nahakahjustuste eest. Veel tasuks teada, et lükopeeni toime võimendub tomatite kuumutamisel, seega on hea pista tomateid erinevate kastmete, suppide ja pajaroogade sisse. Et tomatihooaeg on juba tuure kogumas, siis tasuks kindlasti ka talvevarudele ja hoidiste tegemisele mõelda — eriti silmas pidades fakti, et lükopeen kuumutamisel ei hävi.