2. Huuleherpes on väga laialt levinud ning sedavõrd tavaline, et vaid väikesel osal inimestest õnnestub oma elu ära elada ilma selle viirusega nakatumata. Arvatakse, et viiekümnendaks eluaastaks kannab viirust umbes 80%.

3. Kõige levinum huule­herpesesse nakatumise viis on suudlemine viirusekandjaga.

4. Genitaalherpes levib sugulisel teel ja on vähem levinud.

5. Enamik inimesi, kel on Herpes simplex’i viirus organismis, pole sellest teadlikud. Haigus avaldub vaid umbes 20% viirusekandjatel.

6. Vöötohatist, mis haarab nii naha kui ka närvisüsteemi, tekitab sama viirus mis tuulerõugeidki — Herpes zoster.

Foto: Shutterstock

7. Kord juba kehasse sattunud herpeseviirus jääb sinna kogu eluks, “pesitsedes” seljaaju närvijuurte põimikutes. Organismi kaitsevõime nõrgenedes võib huule- või genitaalherpes ägeneda ja Herpes zoster’i viirus avalduda vööt­ohatisena.

8. Herpes annab endast märku punetava laigukesena (olenevalt tüübist) kas huulel, lõual, nina all, mujal nahal või suguelunditel. Hiljem tekivad villid, mis kuivavad koorikuks. Kui need ära kukuvad, jääb järele õrnroosa ketendus, mis aja jooksul taandub.

9. Vöötohatis on väga valus, kulgeb haaratud närvi mööda ning esineb peaaegu alati vaid ühel kehapoolel. Tegemist on raske haigusega, mille ravimata jätmisel võivad tekkida tõsised tüsistused.

10. Raseda naise esmane nakatumine genitaalherpesesse võib 10–15% juhtudel põhjustada loote üsasisese hukkumise või raskeid väärarenguid. Laps võib nakatuda ka sünnitusel.