Mis ei aita?

Järgmisel hommikul kannutäis kanget kohvi või duši all käimine ei aita pohmelli vastu. Alkoholi manustamisel kaotad palju vedelikku ja vedelikaotus on üks pohmelli põhjustajaid. Iga tarbitud alkoholiühik viib kehast lisaks 100 ml vedelikku ja näiteks viie õllega oled muu hulgas lahti saanud juba liitrist vedelikust. Kohv teeb asja veel hullemaks, viies organismist viimsegi vedelikuraasu. Kohv tuleks vahetada vee vastu — seda eriti juhul, kui oled oksendanud ja seetõttu veel enam vedelikku kaotanud. Dušš annab ainult lühiajalise ergutuse, kuid pohmell on ikkagi alkoholimürkidest tekkinud seisund, mitte sellest, et oled pesemata.

Järgmisel hommikul pealevõtmine ei aita, sest tegelikult lükkad sa pohmelli ja kaineks saamist lihtsalt edasi. Pohmell tekib, kui alkoholitase veres langeb ning kõige tugevamad sümptomid saabuvad siis, kui alkoholi tase veres on nullini jõudnud. Pealevõtmine on märk sellest, et sul on alkoholiga probleeme.

Peo lõpus söömine ei aita pohmelli vastu. Toit võib aidata pohmelli kergendada, kuid sa pead sööma enne jooma hakkamist ning siis on head rasvased toidud, mis imenduvad aeglaselt. Kui jood täis kõhu peale, jõuab alkohol sinu vereringesse aeglasemalt ja järgmise päeva pohmell on veidi kergem.

Ka trenn ei aita! Sportides kaotad veelgi vedelikku ja vajalikke aineid, nii et lõpptulemus võib olla üha halvem enesetunne, raskematel juhtudel isegi terviseohtlik seisund.

Valuvaigistid enne magamaminekut on isegi ohtlikud. Aspiriin, paratsetamool ja ibuprofeen võivad koos alkoholiga ärritada magu ning põhjustada verejookse. Kui vaja, siis võta valuvaigistit hommikul.

Mis aitab?

Alkoholi tarbimine põhjustab suurenenud uriini eritumist ja vedelikukaotust ning kui higistad ja oksendad või kõht on lahti, siis see omakorda viib kehast vett ja elektrolüüte välja. Lisaks ärritab alkohol magu ja soolestikku ning kulutab ka organismi vitamiini- ja mineraalivarusid ja langetab veresuhkru taset. Keha tegeleb aktiivselt enda mürgist puhastamisega — etanooli muundumisel organismis tekib mürgine aine etanaal. Pohmelli vastu pakub leevendust järgmine:

  • Kaotatud vedeliku tagasi saamiseks joo ohtralt, soovitatavalt gaseerimata jooke. Värske mahl aitab tagasi saada kaotatud vitamiine.

  • Kui sul väga on vaja, võid võtta valuvaigistit ning kõhuprobleemide puhul maohappesust vähendavaid ravimeid. Apteegi käsimüügis on saadaval pulber, mis vees lahustatuna aitab taastada elektrolüüte ja vedelikku organismis.

  • Söö midagi — näiteks aitavad vedelikukaotusega kaasas käiva kaaliumikao vastu banaanid ja kiivid.

  • Ära joo peale — see ainult lükkab probleemi edasi. Võta alkoholist puhkust. Soov hommikul alkoholi juua, et pohmelli leevendada tähendab, et sul on alkoholi võõrutusnähud ning see võib viidata alkoholi liigtarvitamisele või alkoholitarvitamise häire (kuritarvitamine või sõltuvus) olemasolule.

  • Võta multivitamiine, et anda organismile tagasi joomisega kaotatud vajalikke aineid.


Allikas: alkoinfo.ee