Helicobacter pylori Foto: Shutterstock
Vähemalt iga teine Eesti inimene on nakatunud helikobakteriga, kuid enamikule neist ei tee heliseva nimega allüürnik muret. Mõnikord aga võib bakter aktiveeruda ning põhjustada palju terviseprobleeme, sealhulgas olla seotud maovähi tekkega. Kuidas aga bakteri tegutsemisele oma kehas jälile saada ja mismoodi seda ravitakse?

Vähemalt iga teine Eesti inimene on nakatunud helikobakteriga, kuid enamikule meist ei tee heliseva nimega allüürnik muret. Mõnikord aga võib bakter aktiveeruda ning põhjustada palju terviseprobleeme, sealhulgas olla seotud maovähi tekkega. Kui bakteril on teatud omadused, siis käitub ta agressiivsemalt ning tekitab umbes 40 protsendil nakatanutest atroofilise gastriidi, mis omakord loob pinnase mao limaskesta rakumuutusteks, mille tagajärjel võib kujuneda maovähk. Kuidas aga bakteri tegutsemisele oma kehas jälile saada, kuidas seda diagnoositakse ja mismoodi seda ravitakse?