Vahekorra ajal suureneb...
...mitmete bioaktiivsete ainete hulk peaajus ja ka muudes kudedes või siis muutub nende tasakaal. Sellisteks aineteks on serotoniin, dopamiin, adrenaliin, prolaktiin, oksütotsiin, enkefaliinid, endorfiinid, prostaglandiinid ja paljud muud. Ühed neist mõjutavad retseptorite valmisolekut, teised verevarustust ja kolmandad psühho-emotsionaalseid reaktsioone.

Orgasm on mõnus, sest...
...mis tahes kihu rahuldamise eest premeerib loodus inimest heaolu- ja rahuldustundega. Näärmestruktuurid vabanevad liigsest sekreedist ja laheneb verepais väikeses vaagnas. Mitmete bioaktiivsete ainete vabanemine on seotud läheduse- ja turvatundega. Mõnedel neist ainetest on tujutõstev toime ning teised tekitavad rahuldus- ja küllastumustunnet. Orgasmiga erituvad ka tubli valuvastase toimega substants P ja melatoniin, mis on seotud uneprotsessidega, ning veel palju muud toredat, mis aitab kogu organismi talitlusele mitmel moel kaasa.
Lisaks teeb orgasmi mõnusaks veel see MIDAGI, mida on kohati raske keemiliste elementide või ka sõnadega seletada.

Meestel on orgasm...
...seotud suguelundkonna silelihaste rütmiliste kokkutõmmete ning seemnevedeliku väljutamisega. Erandiks on “kuivad orgasmid” meestel, kellel on näiteks seljaajukahjustus või eesnääre eemaldatud. Samuti on spetsiifilise treeningu abil võimalik saavutada orgasmi lahutamist seemnepurskest, kuid omaette küsimus on selle kasulikkus organismile.

Naiste orgasm on teistsugune.
Esineb küll ka ühekordseid orgasme, kuid sageli on naistele siiski omane multiorgastilisus, mil nad võivad saada isegi kümneid üksteisele järgnevaid orgasme, või isegi orgastiline seisund, mil erutus suhteliselt pika aja vältel peaaegu ei vähenegi.

Kui seksuaalne erutus ei tipne orgasmiga...
...võivad ilmneda kehalised probleemid. Esineda võivad valud alakõhus, munandites või negatiivsed emotsioonid. Selle foonil võib kahaneda ka seksisoov ja väheneda seksuaalreaktsioonid, näiteks suguelundite märgumine või verega täitumine. Väidetavalt tagab organismi hea psüühilise ja kehalise toimimise see, kui orgastilisus on vähemalt 70%.

Regulaarselt saadav seksuaalne rahuldus...
...tagab parema psüühilise tervise. Nii näitavad mitmed uuringud. Näiteks raskete südamehaigete uurimisel ilmnes, et regulaarset ja suure orgastilisusega suguelu elavate patsientide tõenäosus elada kvaliteetset elu oli ca 50% suurem kui ülejäänud grupil.