Põhja-Eesti regionaalhaigla gastroenteroloogide Küllike Palgi ja Ella Mäekivi sõnul võib maks rasva minna ja haigeks jääda seega ka neil, kes napsutavad harva, tõstes klaasi sünnipäevalauas vaid tervituseks.
“Terve maksa rasvasisaldus on kuni 5% selle massist ja kui rasva koguneb üle 5–10%, hinnatakse seda seisundit juba maksa rasvumiseks. Liigsed rasvhapped, mis mittealkohoolse maksasteatoosi korral maksa ladestuvad, on triglütseriidid, vaba kolesterool jm. Kõige suuremaks triglütseriidide allikaks on rasvhapped, mis asuvad keha rasvkoes, ning rasvhapped, mida sünteesib maks ise,” selgitab dr Palk.

Steatoos on laiemalt levinud just heaoluühiskondades, kus inimesed lähevad “suurest õnnest paksuks”. Maksa ülemäärast rasvumist soodustavad Küllike Palgi sõnul märkimisväärne ja püsiv alkoholitarbimine, ravimite kasutamine ja rasedusega seotud steatoos, aga ka nälgimine.

Mittealkohoolset maksa­steatoosi põeb lääneriikides hinnanguliselt 17–46% täiskasvanutest. Kui inimene on...

Loe lähemalt juba artiklist.

Jaga
Kommentaarid