Teadlik hingamine on füüsilis-psühhiline praktika, mis võimaldab kiiresti luua muutuseid keha-meelesüsteemis füüsilisel, emotsionaalsel ja mentaalsel tasandil. See koosneb 3 komponendist: teadlikkuse suunamine kindlasse kohta, avalduvate aistingute, emotsioonide kogemine ja vastava hingamisrütmide loomine.

Hingamine on ainuke protess inimese kehas, mis on täiesti automaatne ning samal ajal täielikult inimese kontrolli all ehk teadlikult juhitav. Igal inimese kogetud seisundile vastab oma hingamisrütm. Kui oleme hirmul või stressis, siis hingame ühtemoodi ja kui oleme rahulikud ja lõdvestunud siis teise rütmi ja sügavusega.

Teadlik hingamine õpetab oma hingamismustreid märkama ja teadvustama ning teadlikult ja väga kiiresti tooma muutusi oma seisundisse nii füüsilisel, emotsionaalsel kui mentaalselt tasandil. Düsfuntsionaalsed hingamismustrid on kui umbrohud, mis lämmatavad lillepeenral lillede elujõulist kasvamist ja lille tõelisel ilul avaldumist. Teadliku hingamisega saad need umbrohud oma lilleaiast välja juurida ja selleks ongi vaja teadlikkust ning tasakaalu või energilisust loovate hingamismustrite kasutusele võttu mõneks hetkeks.

See on selline teadlikult lõbus ja nauditav mäng oma hingamisega. Kuna hingamisrütmi muutused toimuvad kesknärvisüsteemi tasandil, siis muutused on sageli kiired ja võivad vabastada väga palju ebakõlasid keha-meelesüsteemis korraga. See on võib-olla peamine põhjus, miks seda praktiseerivad oma ala tippspetsailistid tippsooritusteks ettevalmistusel, sooritushetkedel ja hilisemas taastusprotsessis. Samas viimase viie aastaga on teadliku hingamise praktikad laialdaselt kasutusele võtnud enda füüsilisest ja vaimsest tervisest hoolivad tavainimesed, et vabaneda kannatustest ja terviseriketest ning vaimsetest pingetest. Teadlik hingamine on juba täna populaarsem kui joogapraktikad, kuna seda saab omal käel praktiseerida kohta valimata – kas või autoroolis, juhatuse koosolekul, bussiga sõites või kaupluse järjekorras oodates.

Milliste probleemidega tasub kaaluda teadliku hingamise harjutuste kasutamist?

Kui varem praktiseerisid teadliku hingamist joogid, lauljad, sportlased, erinevad terapeudid tippsoorituste või sügavate traumade vabastamiseks inimese kehas, siis tänane seis on see, et inimkond tervikuna on hädas oma meelesüsteemi haldamisega. Väga palju on nii sisemist kui välist stressi ja vastandumist ning koroonaviirusega seonduvalt ka paanikat ja hirmu. Teadlik hingamine aiab inimesel sellest psühhilisest virvarrist välja astuda, tunda lõdvestust, rahu, rõõmu, tasakaalu.

Rõõm on näha neid säravaid silmi ja südamest tulevat tänu, kui inimene vabaneb ängist, väsimusest, ülemõtlemisest, paanika- ja hirmuhoogudest. Tegelikult on ju kõik hästi – väljas on kaunis kevad, meie ümber unikaalsed, abivalmis inimesed. Olen kindel, et targal ja adekvaatse käitumisega me tuleme viirusega seonduvast kenasti välja.

Kasutate oma igapäevatöös hingamisspetsialisti Dan Brulé tehnikaid, miks just neid?

Dan Brulé hingamisharjutused on lihtsad ja arusaadavad ning kergesti teostavad. Pole mingit hookust-pookust ega üliinimlike pingutusi. Dan Brulé hingamistehnikad on elegantsed ja mängulised. Mõned tunduvad alguses lausa koomilised, kuid peale harjutust mõju tajudes saad aru, et tulemus on üle ootuse hea. Nii et Dani praktikad pakuvad sageli üllatusi. Ma arvan, et see on päris hea üllatus kui su pea- või seljavalu on kadunud või süda on rõõmus ja keha täis teotahet. Dan Brulé on pannud kokku hingamisharjutuste kogumiku erinevatest hingamiskoolkondadest üle maailma ning puhastanud hingamisõpetuse religioonist, sidudes oma õpetuse vaimse poole tänapäeva meditsiiniteaduse ja kvantfüüsilise maailmakäsitlusega. Lihtsuses ja inimlikkuses peitub võlu.

Mõni ütleb, et nüüd küsitakse hingamise eest ka raha. Samas tippsportlased ja -juhid kasutavad hingamistehnikaid igapäevaselt, kust tulevad sellised vastakad arvamused?

Hingamise eest ei küsita raha. Raha küsitakse teadliku hingamise õpetuse läbiviimise eest või treeningute või teraapiaseansside eest. Ja nii nagu igal inimesel, on õiglane, et ka hingamistreenerid ja terapeudid saavad õiglaselt tasustatud. Teadliku hingamise juurde jõuavad need, kes on valmis muutuseks ja otsivad lahendusi. Ja nende üllatus on suur, kui selline väike asi nagu hingamine võib nende elu muuta. Tippsportlased ja – juhid otsivad intuitiivselt võimalusi, kuidas saavutada veel paremaid tulemusi veel kiiremini. Nii leiavad nemad tee hingamispraktikate juurde. Ja kui hingamisega on alustatud, reeglina jätkatakse praktiseerimisega.

Kuidas on seotud hingamine ja eneseareng?

Väga lihtsalt. Hingamine on inimese üks sügavamaid harjumusi. Kui su hingamisharjumused on suurepärased, siis su elu on ka suurepärane. Kui sinu hingamismustrites on düsfunktsionaalsed hingamismustrid, siis need tekitavad kannatusi.

Näiteks kui sa hingad valdavalt rinnaku ülaosaga, kiiresti ja hektiliselt või kui sa hoiad alateadlikult hinge kinni, siis su psüühika on pinges ja sa koged võib-olla ärevust, unehäireid, peavalu, emotsionaalset ülekuumenemist. Kõik need väljenduvad ka inimese kehas lihaspingetena. Kui sa aga hingamisharjutustega õpid reguleerima oma sümpaatilise ja parasümpaatilise närvisüsteemi tasakaalukat koostoimimist, siis nii füüsilised, psühhilised, kui mentaalsed pinged lakkavad eksisteerimast.

Enesearengu teine ja veelgi võimsam tahk on võime läbi hingamise hakata mõjutama oma igapäevatöö tulemusi. Tundub natuke veider – kuidas ma saan mõjutada oma töötulemusi, kui ma teen hingamisharjutusi? Kui kasutada vastavaid hingamisharjutusi, siis inimese teadvustasand tõuseb ja inimene hakkab nägema hetkes rohkem võimalusi ja ka neid pimedaid piiranguid, mida ta tavaseisundis ei suuda näha. Seda nimetatakse muutunud teadvuseseisundiks.

Seda seisundit pole võimalik lineaarselt täielikult kirjeldada, kuid neuroteadlased kirjeldavad seda ajukeemia muutusega – vallanduvad serotoniin, endorfiin, oksütotsiin ja teised hormoonid ja ained, mis viivad sind hetkeks kõrgemale teadvustasandile, kust võid leida vastuseid alateadvuse suletud kambritest, kui ka saada vastuseid üliteadvuse lõputust ressursist. Nii võid hakata nägema parimaid vastuseid oma küsimustele nii nagu seda nägi Einstein oma relatiivusteooria avastamisel. Teadlik hingamine aitab oma immuunsus- ja närvissüsteemi häkkida ja seda mõjutada ning luua nii hetkes läbimurdeid ja tippsooritusi kõikides eluvaldkondades.

Kuidas hingamistehnikaid praeguses stressirohkes igapäevaelus kasutada?

Praegu on võtmeaeg välja arendada positiivse mõtlemise seadistus. Meenuta, et sinu aju on ehitatud hoidma meid kaitsma, mitte teha meid õnnelikuks. Nii ta otsib ohtu igalt poolt ja igast asjast ja igast inimesest. Ta lülitab meil kogu aeg punast tuld põlema.

Meil on vaja võtta selle iidse ajuosa üle kontroll ja teadlikult suunata meie mõtteid ja energiat positiivsele rajale. Kui sa ei juhi oma mõtlemist ja emotsioone, siis sa oled välja lülitatud ennast oma hingega kontaktis olemisest ja nii sa oled röövinud endalt palju rahu, rõõmu ja armastust – ja tervist.

Võtke seda mitteplaneeritud pausi kui lisaboonust. Oleme kõik lukustatud koju mõneks ajaks. Miks mitte kasutada seda aega et tugevdada oma immuunsüsteemi, tugevdada enda intuitsiooni, äratada endas taas loominguline energia või välja arendada uusi oskuseid või andeid?

Kasutage seda aega viisil, mis teenib ja toetab teid igavesti. Kasutage seda uute asjade oma ellu toomiseks, investeerige endasse või oma ärissse. Alustage uue karjääriga. Arendage endas mõni uus harjumus või raputage mõni vana harjumus maha. Mina näiteks hakkasin külma duši all käima. See on lõbus väljakutse 3-4 minutit kogeda elusolemist ja musitseerimist iseendale ja võib-olla ka naabritele. Lõbus, on ju? Või puhake, lõdvestuge ning taastuge. Tehke harjutusi. Ja loomulikult hingake.

Ma ise kasutan seda aega peamiselt selleks, et jääda selgeks, rahulikuks ja energiliseks. Praktiseerin vaikuses olemist (vaatlev hingamine) ja lihtsalt olemist. Hingan ja tõstan hetkes olemise teadlikkust, näiteks sel ajal kui kogen ärevust tekitavat informatsiooni. Loen ja kirjutan, õpin ja praktiseerin ja naudin rohkem lähedust oma sugulaste ning sõpradega.

Siit aga kingituseks sulle üks suurepärane stressi maandav ja immuunsust tõstev hingamisharjutus.

KOHERENTSE HINGAMISE HARJUTUS (2 + 3 min)

Alusta südamele keskendumise hingamisega. Et sügavamalt kogeda, võid silmad sulgeda. Kujuta ette, et hingamine tuleb sisse ja läheb välja südamest. Hinga aeglasemalt ja sügavamalt kui tavaliselt ja leia omale kerge hingamisrütm. See võib olla viis sekundit sisse, viis sekundit välja, kuid tähelepanu ei pea sellel hoidma. Paari minuti pärast lisa hingamisse tänu- ja kaastunne kõigi ja kõige sind ümbritseva suhtes. Meeldivatele asjadele ja inimestele on lihtne tänulik ja kaastundlik olla.

Ole tänulik ka ebameeldivuste eest, sest need õpetavad meile midagi, mida me varem ei teadnud või ei osanud. Seda harjutust on hea teha regulaarselt kolm korda päevas, alguses kinniste, hiljem lahtiste silmadega. Kuu aja pärast saad seda teha juba autoroolis, töökoosolekul või poejärjekorras ning tõeline ime juhtub siis, kui see hingamismuster hakkab ühtäkki su väljakutse hetkedel ise automaatselt tööle. Head praktiseerimist!

Kuidas hingamise abil vaigistada oma ärevat meelt?

See on väga lihtne. Sulge hetkeks silmad, too tähelepanu oma südame peale ja hakka sisse ja välja hingates mõttes tegema häält: AAAAAAA... Sügav hingamine ja pehme energeetiline AAAA. Tee seda energiliselt, entusiastikult, kirega. Mõtteid ei luba vahele, hinnanguid endale ei anna, on ainult AAAAAA..., kirglik ja mänguline AAAAAAAAA... Tee 3-5 minutit (mitte 30-50 sekundit) seda hingamist ja sul pole mingit kontakti enam ärevusega. Pigem tekib soov kedagi kallistada või nalja visata.

Kas suurematest pingetest ja traumadest vabanemiseks tuleks tegeleda hingamisega regulaarselt või on mõned harjutused, mis kiirelt ja kohe aitavad?

See on tõsi, et suurematest pingetest ja traumadest vabanemine võib võtta aega. Hingamispraktikatega me puhastame, tasakaalustame ja väestame nii füüsilist, emotsionaalset kui ka mentaalset keha. See on huvitav ja ebatavaline protsess, mille postiivne mõju jääb su keha-meelesüsteemis harmoonilisi muutuseid looma pikaks ajaks. Peamisi kannatusi põhjustavad blokeeringud vabanevad juba esimesel seansil või treeningul. Siiski on soovitatav osaleda järjest regulaarselt 8-10 treeningul või seansil. Siis märkad märkimisväärseid muutuseid nii füüsilisel kui vaimsel tasandil. Kui aga soovid uusi hingamismustreid oma hingamisharjumustesse juurde tuua ja vanu piiranguid vabaks anda, siis piisab iga päev 5-30 minutit praktiseerimist.

Ära unust, et elu on imeline kingitus ja me oleme tõeliselt õnnistatud selle kogemisega. Kasuta seda aega olles tänulik kõige selle suhtes, mis sul on ja kõige selle suhtes, mida head leidub sinu elus.

Kasuta seda aega lihvides oma hingamist, sest selle tegemise protsessis lihvid ka oma meelt, keha ja emotsionaalsust. Sa lihvid nii iseennast kui elu.

Eestis korraldab Dan Brule tehnikaid kasutades hingamisterapeut Heiki Tomson suurt veebipõhist live-üheshingamise sarja, mille seansid toimuvad online-keskkonnas Zoom igal nädalal neljapäeviti kell 18.30–20.00. Oodatud on kõik, kes soovivad vabastada kogunenud pinged, hirmud ja avada sügav ning lähedane ühendus oma kehaga.

Jaga
Kommentaarid