Kuna me higistame erinevalt — higinäärmete hulk ja suurus varieerub inimeseti –, on raske kindlalt välja tuua, millal võib vaevata hoopiski liig­higistamine. Arvatakse, et kaenlaaluste pidev märgumine võib olla märk liig­higistamisest, kuid tegelikult asub kaenla all ainult 2% meie higinäärmetest. Tihti esineb niiskeid piirkondi kätel, jalgadel, peas ja isegi intiimpiirkonnas.

Üksnes 2–3% inimestest maa­ilmas kannatab tegeliku liighigistamise all, mis on tingitud tervislikest põhjustest või on seotud hoopiski higinäärmete päriliku liigse aktiivsusega. Kuigi mure levinumateks põhjusteks on diabeet, põletik, alkoholi liigtarbimine või mitmesugused ravimid, esineb liigset higistamist tihti ka ärevuse või hormonaalse tasakaalutuse korral.

Peale ebameeldivate laikude kaenla all kaasnevad liighigistamisega ka tõsisemad probleemid, nagu bakterite levik, mille taga­järjel võivad nahal tekkida põletik või muud nahaärritused.

Soovituslik on vahetada liibuvad riided lendlevate ja õhulisemate vastu, mis aitavad nahal kiiremini maha jahtuda.

Et higistamine ei hakkaks mõjutama igapäevaelu, on hea proovida koduseid nippe, kuidas vähendada ebameeldivaid olukordi, või pöörduda spetsialisti poole.

1. Puhasta ja kuivata nahk.


Pärast pesu kuivata nahk korralikult (varbavahed, kaenla­alused, muud kergesti higistama kippuvad piirkonnad) ning oota paar minutit enne riidesse­panekut. Eriti oluline on see juhul, kui eelistad kuuma dušši või elad niiskes kliimas. Hea on teha vaheldumisi sooja ja jahedat dušši või vanni ning kasutada õrnatoimelisi pesuvahendeid, vältimaks naha ärritust.

2. Raseeri.


Karvad aitavad hoida niiskust kehas, ka kaenla all. Regulaarne raseerimine võib vähendada liigse niiskuse teket.

3. Kanna õigeid riideid ja jalanõusid.


Puuvillased ja linased riided on ideaalsed, sest lasevad õhku läbi. Soovituslik on vahetada liibuvad riided lendlevate ja õhulisemate vastu, mis aitavad nahal kiiremini maha jahtuda ning vältida liigseid laike riietel. Jalgade otsa pista looduslikest materjalidest sokid ja kanna jalanõusid, mis lasevad nahal hingata.


4. Õige antiperspirant.


Antiperspirant aitab hävitada higi lagundavaid baktereid, samal ajal blokeerides higi tootmist. Kindlasti ei piisa ainult heast tootest, seda tuleb ka õigesti kasutada ehk kanda seda ainult puhtale ja kuivale kaenla­alusele. Pärast raseerimist tuleb olla ettevaatlik, sest antiperspirant võib nahka ärritada, eriti kui oled kogemata endale sisse lõiganud. Proovi antiperspiranti ka öösel.

Proovi:

.

1. Vichy Antiperspirant Roll-On 72h Stress Resist. Hind 15.85

Toimib liighigistamise vastu isegi stressiolukordades. Aitab vältida higistamist kaenlaalustes, peo­pesades ja jalataldadel. Niisutab ja pehmendab nahka. Sobib kasutamiseks ka tundliku naha korral, 72 tundi kestev mõju.

Alkoholivabas, delikaatse meeldiva lõhnaga antiperspirandis sisalduvad alumiiniumisoolad kitsendavad higinäärmeid ja pärsivad higi teket. Niiskust üliimavad vulkaanilise päritoluga patenteeritud mineraalid ja naha soojust reguleeriv Perspicalmi kompleks jätavad kaenlaalused kuivaks ka kõige stressirohkemates olukordades.

.

2. Eucherin Intensive. Hind 13.76

Deodorandis-antiperspirandis on kaks ülitõhusat higistamis­vastast koostisainet — alumiiniumkloro­hüdraat (ACH) ja alumiinium­kloriid (AC) –, mis tungivad sügavale higipooridesse ja tagavad pikaajalise efekti. Kontsentreeritud koostis sisaldab ainult 4 koostisainet. Alkoholivaba.

.

3. Löwengrip Healthy Glow. Hind 16.99

Pikaajalise toimega pehmendav ja õrn roll-on-deodorant. Sisaldab toitvaid koostisosi, mis hoiavad kaenlaaluse naha kuiva. Sobib kõikidele nahatüüpidele, sh tundlikule nahale.

Kui tavamüügis olevad tooted ei mõju, uuri arstilt sobiva tugeva­toimelise antiperspirandi kohta, mida saab retseptiga.

5. Puhtad ja kuivad jalad.


Pese jalgu mitu korda päevas ja vaheta sokke. Liigne niiskus ja umbne keskkond on ideaalsed bakterite levikuks, mistõttu on regulaarne puhastus ja värskendus parim viis vältida ebameeldivusi.

6. Joo vett.


Joo palju, eriti just naatriumi- ja kaaliumisisaldusega jooke. Higistamise tagajärjel väljub organismist palju mineraalaineid, mida on vaja terve keha ja vaimu jaoks. Kui kannatad liighigistamise all, võib mineraalainete vähene sisaldus kehas hakata muret tekitama.

7. Õige toitumine.


Mõned toidud stimuleerivad higi tootmist rohkem kui teised, mistõttu on õige toitumine väga oluline. Liigse higistamise korral tasub loobuda alkoholist, küüslaugust ja sibulast, liigselt töödeldud, suure rasvasisaldusega ja vürtsistest toitudest, kofeiini sisaldusega jookidest ja jäätisest.

Lisa oma menüüsse: vesi, suure kaltsiumisisaldusega toidud, mandlid, banaan, palju vett sisaldavad juur- ja puuviljad, oliiviõli ja roheline tee.

Kui need võtted ei aita, pöördu professionaali poole, kes teab soovitada higistamisvastaselt toimivaid süste ja muid meditsiinilisi protseduure.

Tee ise deodorant

5 sl kookosõli

4 sl maisitärklist

1 sl soola

soovi korral 10 tilka eeterlikku õli

Sulata kookosõli vedelaks ja sega hulka kuivained. Viimasena lisa eeterlik õli. Pane saadud segu kaanega purki ja hoia pimedas kohas toatemperatuuril.

Allikas: nipiraamat.ohtuleht.ee