Tee oma soovid ja tunded kõigepealt endale selgeks ja kasuta nende kommunkeerimiseks mina-lauseid ja mina. Tähtis on rääkida enda vajadustest otse ja ausalt ilma, et teeksid ennatlikke järeldusi, mida su kaasa arvab.

Kuula vahele segamata. Kui oled enda soove ja vajadusi väljendanud ning nendest rääkinud, siis on oluline, et laseksid ka oma kaasal rääkida. Kui ta hakkab rääkima, siis ei pruugigi sulle kõik, mida ta ütleb, meeldida. Aga lase tal rääkida. Anna talle ka märku, et kuulad teda. Ära ole sarkastiline ja räägi sõbraliku tooniga.

Kaalu oma valikuid ettevaatlikult. Pea meeles, et kõik pole alati mustvalge ja asjadel on rohkem kui kaks külge. Mõtle soovidele enda vaatenurgast, partneri vaatenurgast, aga ka teie suhte vaatenurgast. Milline on kuldne kesktee? Võta otsuse langetamiseks aega ja ära tee seda emotsiooni ajendil.

Proovi näha asju läbi oma kaasa silmade. Proovi läheneda asjale tema vaatenurgast. Mõtle, millised on tema soovid-eelistused-huvid. Kahtlemata meeldiks sulle endale, kui su kaasa arvestaks sinu soovidega. Mõtle ka sellele, miks su kaasal võib olla sinust erinev nägemus? Milliseid ohvreid tooks tema sinu heaolu ja soovide nimel? Kui hakkad temaga rääkima, siis ole empaatiline ja maini talle, et kaalusid asja ka tema seisukohast.

Mõtle, mis on õiglane. Kuldse kesktee leidmise nimel ei saa ka üks inimene olla kogu aeg jalamatt. Kompromiss ei saa olla oma huvide ja soovide täielik allasurumine. Mõtle, mis on sinu jaoks need kõige tähtsamad soovid ja vajadused. Tule oma kaaslasele poolele teele vastu ja arvesta ka tema soovidega, kuid ära loobu kõigest, mis sinu jaoks oluline on. Kõikide otsuste puhul on väga tähtis, et need oleksid mõlema osapoole suhtes õiglased.

Kui teed otsuse, siis jää selle juurde. Kui oled erinevaid variante kaalunud ja arvesse võtnud ka oma kaaslase huvid ning langetanud selle põhjalt otsuse, siis ära tagane sellest. Kui oled otsuseni jõudmisel olnud endaga täiesti aus, siis oled tõenäoliselt jõudnud ka mõistliku ja kaalutletud otsuseni. Ära kahtle iseendas ja jää selle juurde.

Hoidke teineteist üksteise mõtetega kursis. Kui teete suhtes olulisi otsuseid, siis sageli on üks suhte osapooltest see, kes peab midagi ohverdama. Ikka seetõttu, et teine vajab midagi ja et tal parem oleks. Kui mõlemad peavad ohverdama liialt palju ja ühel tekib suhtes tunne, et teda võetakse iseenesest mõistetavalt või ignoreeritakse, siis see võib viia suhte purunemiseni. Seetõttu on tähtis, et kui teete millegi osas kompromissi, siis olete üksteise suhtes täiesti ausad ja kumbki ei pea hiljem vaenu või ei tule lagedale jutuga, et talle tehti liiga.

Allikas: liveabout.com