Oma vabatahtliku panuse, et Eesti mehed elaksid kauem ja tervemalt, annavad muusikud Silver Laas ja Danel Pandre, poliitik ja rahvamees Marko Pomerants, tipparst Arkadi Popov, ajakirjanik Andrei Titov, näitleja ja lavastaja Ain Mäeots, ettevõtja ja majandusanalüütik Peeter Koppel, ettevõtja Taivo Puuorg ning mitmed teised tuntud ja tunnustatud ühiskonnategelased.

“Pikema Sõpruse Päeva” algatuse looja ja eestvedaja, ettevõtja Rain Vääna: “Kui me oma kampaania esimesel aastal suutsime tervisekontrolli tuua ligi 5000 meest, siis ühtpidi ületas see esialgsed ootused. Me oleme üsna veendunud, et need 5000 tulevad verd andma ka sel aastal. Kuid neist ainult ei piisa. Selleks, et Eesti mehed elaksid kauem peame me tervisekontrolli tooma ka järgmised 5000, 10 000 ja 15 000 meest, kes erinevatel põhjustel pelgavad vereproovi anda ja käivad arstidest kaarega mööda. Just neid mehi peab julgustama ja parimad julgustajad on nende sõbrad. Seetõttu ongi meie tänavuse kampaania eesmärk leida üles need Tõelised Sõbrad, kes tahavad eeskujudena seista selle eest, et oma sõprade ellusuhtumist muuta, ja kes võtavad enda peale kogu Pikema Sõpruse Päeva korralduse, alustades vereproovist ja lõpetades ühise ettevõtmisega. Ainult sõpradena üksteist innustades aitame me kindlustada, et me elame koos tervema, tugevama ja pikema elu.”

Septembri ja oktoobri jooksul hakkavad “Pikema Sõpruse Päeva” tänavused tuntud patroonid ette näitama, kuidas nemad oma sõbrad kokku võtavad ja neile „Pikema Sõpruse Päeva“ ehk ühe ägeda spordi-, kultuuri- või gurmeepäeva korraldavad, mille üks lahutamatu osa on hommikuse vereproovi andmine.

Et novembriks ehk meeste tervise kuuks varakult valmistuda ootame kõiki Eesti mehi Narvast Kuressaareni ja Tallinnast Valgani juba täna end Tõeliseks Sõbraks registreerima. Kõik registreerujad hakkavad saama infot ja soovitusi, kuhu minna oma sõpradega koos tervist kontrollima ja kuidas Pikema Sõpruse Päeva üheskoos seikluslikult veeta.

Eelmisel aastal tervisekontrolli jõudnud ligi 5000 mehe tulemuste põhjal valmib 2021. aastaks Tartu Ülikooli Kliinikumi meestekliiniku juhi, dr Margus Punabi eestvedamisel põhjalik Eesti meeste terviseuuring. Tartu Ülikooli Kliinikumis, SYNLABis, Qvalitases ja Medicumis oma analüüsid andnud meestel tuvastati peamised mured ülekaaluga, seksuaalfunktsiooni häiretega, kusemishäiretega, depressiooni-ärevusega, kõrge kolesterooli, liiga kõrge või madala testosterooniga. Positiivsest küljest võib esile tõsta, et valdaval enamusel meestest oli madal diabeedirisk, nende üldverepilt oli korras ja varjatud põletikke ei leitud.

Rohkem informatsiooni: pikemsoprus.ee