Mis on tervis? Tervis on energia! Energiat toodetakse keharakkudes ja sinu elukvaliteet taandub sellele, millise kvaliteediga on su rakud. Need vajavad ellujäämiseks kolme asja: hapnikku, vett ja jääkainete väljutamist. Mis põhjustab haigestumist? Viirused? Külmetamine? Tegelikult hoopis toksiliste ainete üleküllus organismis. "Annan edasi mõned väga lihtsad nõuanded Anthony Robbinsilt, kuidas toksilisi aineid vähem süüa ja teha nii, et keha neid väljutaks. Need soovitused on mänginud minu heas tervises väga suurt rolli," ütleb Tokko.

• Joo vett!

Aju koosneb 76%, kopsud 90%, veri 84% ja vereplasma 98% veest. Keha vajab puhast vett, nii et joo tunde järgi ja püüa ennetada janu teket. Sul ei ole vaja veega liialdada. Näiteks sidrunivee joomine aitab sul maos happelist keskkonda vähendada ja muuta seda aluselisemaks. Ära joo janu kustutamiseks suhkrujooke!

Püüa vältida vee või muude jookide tarbimist söömise ajal ning vahetult enne ja pärast söömist, sest see lahjendab maomahlu ning muudab seedimisprotsessi pikemaks.

• Olulised õlid

Organism vajab rasva, et ta saaks seda põletada. Oomega-3 aitab kehal liigse happega tegeleda, oomega-6 aga rasval põleda. Jälgi, et saaksid neid õlisid kas toiduga või toidulisanditena.

• Söö võimalikult palju värsket ja veerohket toitu

Jälgi, et su toidulaud koosneks 75% veerikkast toidust, nagu puu- ja köögiviljad ning 25% kalast, lihast või muudest vähese veesisaldusega toiduainetest.

• Vähenda või väldi happelist jääki tekitavaid aineid

Nendeks on näiteks kohv, suhkur, äädikas, sigaretid, alkohol, valge jahu…

• Vähenda või väldi täielikult piima ja piimatooteid

Piima kasulikkuse kohta on palju vastakaid arvamusi. Mõned faktid: riikides, mis on maailma suurimad piimatarbijad nagu Taani, Rootsi, USA ja Kanada on luuhõrenemist põdevate inimeste arv kõige suurem. Piim pidi ju kaltsiumit andma? Aga tegelikkus ja statistika räägivad midagi muud. Piimatooted ei ole meie organismile sobilikud ja kasulikud. Lehmapiima eesmärk on kasvatada pisikesest vasikast mitmesajakilone lehm. Meie organism lihtsalt ei vaja samu toitaineid.

Kui sul on nohu või köha, siis proovi, mis saab, kui jätad piimatooted menüüst täiesti välja. Need on peamised liigse lima tekitajad hingamisteedes ja kui sa neid ei tarbi, tekib nagu imeväel limast ollust vähem. Olin varem hädas kroonilise nohuga ja lapsepõlves põskkoopapõletiku tõttu isegi haiglas olnud. Nüüd käib mul õhk mõlemast ninapoolest vabalt läbi ilma igasuguste spreide ja ravimiteta.

• Tee trenni nii, et sa ei hakka hingeldama

Trenni tegemist tuleks nautida. Jookse rahulikus tempos ja lühemaid distantse. Kui tunned treeningu suhtes vastikustunnet, siis ei suuda sa seda pikaajaliselt teha.

Kui sind vaevab mõni haigus, siis on väga tõenäoline, et sööd midagi, mis seda tekitab või hullemaks teeb. Toitumist muutes on sul võimalik täielikult terveneda või haiguse mõju märkimisväärselt vähendada. Südamehaigused, diabeet, vähk ja paljud teised haigused on tihti põhjustatud mürkidest, mida sa endale sisse jood või sööd.

"Andsin nõu vähendada suitsetamist ja alkoholi, kohvi ning valge suhkru tarbimist. Mul oli tükk aega alkoholi suhtes tunne, et peaksin selle joomist oluliselt vähendama või seda üldse mitte tarbima. Ma ei tundnud, et see annaks mu elule midagi juurde. Eriti hästi sain sellest aru siis, kui olin ülemäära joonud ja tuli ette olukordi, kus mul oli ka ülejärgmisel päeval ikka veel halb olla. Madalast energiatasemest ja olematust produktiivsusest ma üldse ei räägigi. Nüüdseks olen ma alkoholist täielikult loobunud. Ma ei ütle, et pead ka sedasama tegema, kuid mina leidsin piisavalt palju põhjuseid, et sellest mürgist loobuda," soovitab Tokko. Mõtle ka läbi, kas sul on mõni eesmärk, mida sa tahad saavutada, aga sõltuvust tekitavate ainete või toitude tarbimine on sul seda seni takistanud teha.

Üks väike nipp on alkoholist loobumise juures veel. Järgmine kord, kui põed hirmsat pohmelli, mine poodi alkoholiriiulite vahele ja kujuta ette, et jood mõnest pudelist. Kui sul läheb tunne veel halvemaks ja sa elad selle järgmine kord alkoholile otsa vaadates uuesti läbi, siis on trikk õnnestunud. Sa ei taha suure tõenäosusega kunagi enam pohmelli kogeda. Keegi ei jooks alkoholi, kui ta tunneks pärast esimest lonksu kohe seda tunnet, mis saabub üldjuhul järgmisel hommikul.
Sama lugu on paljude toitudega. Me naudime nende maitset ja heaolutunnet pärast esimest ampsu, aga kui kogeksime kohe seda raskustunnet, mis pool tundi pärast pitsa söömist tekib, siis me tõenäoliselt teise ampsuni ei jõuakski.

Energiatase ei sõltu ainult toidust ja trennist ehk kõigest füüsilisest. Seda mõjutavad suurel määral sinu mõtted. Minevikus läbi elatud negatiivsed sündmused hoiavad sind tagasi ja ei lase sul uutest võimalustest kinni haarata või elu täiel rinnal nautida. Kui sul on lõpetamata asju, siis hoiavad need sind kinni ja tõmbavad sinu energiataset alla. Need ei lase sul uute asjadega täiel määral tegeleda. Koosta nimekiri kõikidest tegevustest, millest sa tead, et pääsu pole, ja tee need sammhaaval ära. Varsti näed, et sellest vabaneb lisaenergia, millega suudad uusi asju alustada ja neid palju paremini teha.

On veel üks asi, mis annab palju lisaenergiat ning puhastab organismi - hingamisharjutused. Vaata, kuidas hingab väike laps: sisse hingates liigub kõht väljapoole ja välja hingates sisse tagasi. Meie aga hingame reeglina nii, et rinnakorv liigub ette ja taha, kõht ei liigu üldse. Kõhuhingamine masseerib siseorganeid ja ergutab vereringetööd. Seetõttu on oluline aeg-ajalt, näiteks päeva keskel 18–36 korda sügavalt kõhuga sisse-välja hingata, lihtsalt öeldes hinga sisse nii, et kõht läheb punni, ja välja nii, et kõht läheb sisse.

Kas oled märganud, kuidas mõne inimese ellusuhtumine sulle justkui tiivad annab ja mõne oma röövib viimsegi energiaraasu? Sinu energiataset mõjutavad ka inimesed sinu ümber. Ajal, mil oled end alles otsimas ning püüad aru saada, mis see on, millega sa elus tegeleda tahaksid, peaksid sa selliste inimestega suhtlemist vähendama.

Sul võib tekkida küsimus, kuidas vähendada oma pereliikmete või heade sõpradega suhtlemist, kui nad on su elus pikalt olnud ja nad on sulle olulised inimesed. Mõtle, mis on sulle olulisem, kas teiste inimeste heakskiit ja nende meele järgi olemine või pikemas perspektiivis jõudmine sinna, kuhu sa tegelikult soovid liikuda. Kui su pereliikmed hoiavad sind tagasi, siis ära kuula neid ja jää endale ja oma eesmärkidele kindlaks. See on väga oluline. Ja kui sul on sõbrad, kes sinu püüdlusi millekski ei pea, siis nendega suhtlemisest võid sootuks loobuda.

Inimesed, kes peavad sinu ümber jääma, jäävad igal juhul, aga võib-olla on teil lihtsalt väikest pausi vaja. On hea teada, et olulised inimesed tulevad su juurde tagasi ja sa saad nendega luua varasemast veelgi lähedasema kontakti. Saad neile olla eeskujuks, inspiratsiooniks ja nõuandjaks, sest oled endaga töö ära teinud ja liikunud edasi sinnapoole, kuhu teisedki soovivad jõuda.

Kuidas koguda energiat?

• Vaata oma toitumine üle. Söö palju veerikkaid toiduaineid ja loobu mürkidest nagu valge jahu ja suhkur.

• Loobu suitsetamisest ja alkoholist.

• Pööra tähelepanu inimestele, kes on su ümber. Kas nad inspireerivad sind või hoiavad tagasi?

• Tee hingamisharjutusi, et saada lisaenergiat ja väljutada kehast mürke.

• Tegele rohkem sellega, mis sulle meeldib