Hormonaalset aknet uurinud dermatoloogide sõnul on teismeea akne ja hormonaalne akne üksteisest väga erinevad ning seetõttu ei tasuks naha kallale minna teismelistele mõeldud hooldusvahendite ja ravimitega. Kui teismeea aknega kaasneb enamasti rasune T-tsoon, siis hormonaalne akne on end sisse seadnud põskedele, suunurkadesse ja lõuajoonele. Samuti kipub täiskasvanu nahk olema teismelise nahast reeglina kuivem, olemas on muidugi ka reeglit kinnitavaid erandeid. Igal juhul vajab hiline akne nahaarsti tähelepanu ning seda ise käepäraste vahenditega “ravides” on oht oma kuiv nahk veel rohkem ära kuivatada. Seda enam, et hormonaalset aknet võivad esile kutsuda ka kosmeetikas ja nahahooldustoodetes leiduvad kemikaalid.

Ravivõimalused

- Kergemate aknevormide puhul on kasu õigest nahahooldusest ja nahatüübile sobivatest toodetest. NB! Väldi tooteid, mis ei ole mõeldud tundlikule nahale. Lase vähemalt kord nädalas nahal meigist täielikult puhata ning ära unusta igal õhtul korralikult õrnatoimelise meigieemaldajaga nägu puhastada. Pesuseepide ja näopiimade leebemaks alternatiiviks on tundlikule nahale mõeldud mitsellaarveed.

- Mõnevõrra aitab hormonaalset aknet kontrolli all hoida ka toitumine — üldiselt soovitatakse akne puhul vältida piimatooteid, kiireid süsivesikuid ja suhkrut.

- Et täiskasvanuea akne taga on tihti hormonaalse tasakaalu puudumine, siis saab abi hormoonpreparaatidest. Levinumad neist on nn antibeebipillid. Raviskeem tuleb paika panna kindlasti arstiga konsulteerides. Arst võib soovitada ka antibiootikume sisaldavaid kreeme ja hormoonsalve.

Allikad: acne.org.au, foodrevolution.org