Kuidas aga leida peale rasket hetke jõudu eluga edasi minna? Psühholoogi sõnul on tänapäeva ühiskonnas ootused, et inimene peab olema tugev ja nõrkusi ei tohi välja näidata. Üks suurimaid vigu mida tema hinnangul tehakse, on tunnete allasurumine ja püüd näida tugev. “Paraku leiavad allasurutud tunded mingi hetk väljundi ja võimalik, et veelgi raskemal viisil. Parim asi mida teha keerulisel ajal, on lasta endal tunda tekkivaid emotsioone – see on loomulik kohanemisprotsess,” selgitas Tamm.

Tema sõnul võib igasuguse probleemi lahendamisele kaasa aidata oma mure jagamine teistega. Seega soovitab psühholoog sellises olukorras pöörduda mõne lähedase poole või pakkuda ise mõnele nähtavalt stressis olevale tuttavale võimalust ennast lihtsalt tühjaks rääkida. Koos on alati lihtsam lahenduseni jõuda. Väga hästi mõjuvad ka teiste inimeste kogemused ja edulood uuesti jalgele saamiseks.

Eestlastel on kombeks enda mured maha vaikida või üritatakse kõigega ise hakkama saada. Meie läänenaabritel on harjumuspärane käia spetsialisti juures abi saamas, kuid siin on veel levinud arvamus, et psühholoogi juurde peaks minema viimases hädas. “Õnneks on trend liikumas sinna poole, et vaimsele tervisele pööratakse aina rohkem tähelepanu,” ütles Tamm.

Psühholoogi sõnul võivad paljud vaimsed mured süveneda jõulude ajal. “See on perekondlik sündmus ja reeglina rõõmus ja rahulik aeg. Kui aga lähedase kaotuse või pere laiali minemise tõttu peab inimene jõule üksi veetma, võivad tekkinud emotsioonid probleemi süvendada,” selgitas Tamm. Psühholoog paneb kõigile südamele, et pööraksime tähelepanu üksikutele lähedastele ja abi vajavatele tuttavatele ning annaksime neile võimaluse

Julgustame inimesi oma lugusid jagama

Huawei üleskutse “Kõige võimsam lugu oled sina ise” julgustab inimesi jagama enda inspireerivat lugu. Olgu see mõne raskuse ületamine, julge otsus elus või suur saavutus – alati on keegi, keda sinu kogemus julgustab järgmist sammu tegema. Eesmärk on innustada inimesi enda unistustest mitte loobuma, isegi kui seistakse silmitsi psühholoogiliste, füüsiliste või sotsiaalsete väljakutsetega.

Enda inspireeriva loo saab esitada projekti veebilehele kuni 15. jaanuarini. Lugu jagavad inimesed saavad kutse motiveerivale veebiseminarile, milles esineb Michal Woroch – ratastoolis avastaja ja reisija, kes räägib eesmärkide saavutamisest hoolimata raskustest.