Ameerikas tegutsev abielunõustaja ja kliiniline psühholoog dr Willard Harley ei hakka üldse lahterdamagi, kas suhe on heas või halvas seisus, tema peab ühist kvaliteetaega igal juhul oluliseks, et suhe saaks üldse olla.

Et need kolm tingimust — lähedus, kirg ja koosolemise rõõm — saaksid üldse mingi võimaluse täituda, tuleb leida ühist kahekesi olemise aega. Kindlasti on nii, et suhte alguses tuleb see nagu muuseas välja, aga kui tekivad pere ja kohustused, vajub asi n-ö ära. Harley on välja töötanud lihtsasti mõistetava põhimõtte, mille järgi partnerid jagavad üksteisele segamatut tähelepanu, pühendades ekstra selleks võetud aega.

Milline aeg on kvaliteetne aeg?


Et jõuda asja tuumale lähemale, vaatame esmalt, mis ei ole kvaliteetaeg. Kinos-teatris käimine ei ole kvaliteetaeg, sest sel ajal on tähelepanu meelelahutusel, aga mitte partneril. Ühine sportimine ei ole kvaliteetaeg, sest siis kulutad sa oma energiat liiga palju ning põhitähelepanu koondub ikkagi sulle endale.

Ühine kvaliteetaeg ei ole ka see aeg, mil lahatakse suhteprobleeme, räägitakse lastest, rahast või vanematest. Need asjad peaksid saama räägitud ja lahendatud selle väliselt. Hea uudis on see, et kui hakkad panustama kvaliteetaega, pole ühel hetkel ka mainitud probleeme, mida hirmsasti lahata. Kvaliteetaeg tekitab paarisuhtes olulise dünaamikamuutuse: suhe muutub palju lähedasemaks ja usalduslikumaks ning probleemid kaovad justkui iseenesest. Te armute teineteisesse uuesti. See on igati väärt põhjus kvaliteetaega veetma hakata ju!

Kvaliteetaega saab võrdsustada selle ajaga, kui te veel käisite. Enamasti sisustasid selle aja mõnusad jutuajamised, kallistamised-suudlused, seks ning tegevus, mida teile kummalegi meeldis teha, näiteks käest kinni jalutamine, jõe kaldal istumine, restoranis söömine vms. Lühidalt öeldes on kvaliteetaeg romantika aeg. Meeste jaoks seisneb romantika sageli seksis ja mingis ühises lahedas tegevuses. Naiste jaoks aga jutuajamises ning õrnuste jagamises. Kui need neli romantilist asja kokku panna ühisesse aega, ongi põhimõtteliselt olemas kvaliteetaja kontseptsioon.

Aga mul ei ole aega!


Kui arvad, et sul ei jagu selleks aega, eksid rängalt. Üks kõrvutus aitab ehk maa peale tuua — meil on ärkveloleku aega päevas ca 16 tundi, 8 sellest teeme tööd, 3-4 tundi läheb raudselt argitoimetustele, laste aitamisele, trennidele-harrastustele, millele iganes. Järele jääb 4 tundi. Võibolla soovid tunnikese omaette olla, end laadida, puhata. Kui ka see maha arvata, on päevas ikka üle 3 tundi. Sellesse aega tuleb mahutadagi see kvaliteetaeg. Hea on, kui seda saab organiseerida 3-4 korda nädalas, nii kujuneb sellest ka harjumus, millest omakorda kasvab soov veetagi seda aega aina rohkem koos.

Kui sa pole oma paarisuhtega rahul, siis küsi endalt — kui tihti te olete üldse kahekesi? Enamasti on meie partner meie prioriteetide listis kuskil 5-6. kohal, enne seda tulevad töö, lapsed, harrastused, teised inimesed, vanemad, puhkamine jne jne. Sinu partner peaks olema tähtsuse järjekorras peale sind vähemalt teisel kohal… Muide, ka lapsed võidavad sellest palju, kui nende vanemad üksteist armastama on otsustanud hakata. Isegi töö lendab käes paremini, energiat on rohkem iseenda eest hoolitseda, üldse kõige jaoks. Ühine kvaliteetaeg tasub end kuhjaga ära.

Jaga
Kommentaarid