eKooli sõnul pole selle muudatusega tegelikult kasutajate jaoks, kes keskkonda seni kasutanud on, midagi suurt muutunud. „eKool on pakkunud juba pikka aega vanematele tasulisi teenuseid. Nendeks on Popipatrull, Hindepatrull, Kontrolltööde teavitus, Nädalaraport ja mKool Preemium. Otsustasime oma teenuste tellimist vanematele lihtsamaks teha ning koondasime need kõik ühte Perepaketti, mis kehtiks kogu perele ja oleks kokkuvõttes ka soodsam,“ selgitas eKooli juhataja Tanel Keres.
eKooli paketid.

Perepaketi teenuste kirjeldamisel lähtub eKool põhimõttest, et kõik, mis kirjutatakse õpilase õpilaspäevikusse on ja jääb vanematele tasuta kättesaadavaks ning ülejäänud teenused, sealhulgas hinnete statistika, moodustavad Perepaketi.

„Seega ainus teenus, mis tasuliseks muutus, oli veebilehelt vaadatav hinnete statistika, sest mobiilirakendusest vaadates on see olnud algusest peale tasuline teenus,“ kinnitas Keres.

Kokkuvõttes muutub Perepaketiga eKooli teenuste kasutamine pere jaoks soodsamaks. „Piisab, kui üks pereliige liitub paketiga. Seejärel saavad selle võimalusi kasutada ka teised pereliikmed. Seni tuli iga õpilase kohta tellida eraldi teenus,“ lisas Keres.

Perepaketi saab seadistada nii, et vanem saab teavitusi kõigi pere koolilaste kohta. Perepakett hakkab maksma 1,65 eurot kuus (kui tasutakse korraga terve aasta eest) või 3,45 eurot kuus, kui tasutakse igakuise maksena. Seni on ühe tasulise teenuse maksumus jäänud vahemikku 1,49 kuni 3,5 euroni kuus. Teavituste saajate hulk on eKooli Perepaketis piiramatu ning teavitusviis on vabalt valitav – sõnumi, e-kirja või nutitelefoni teavitusena.

Õpetaja: ükski lapsevanem pole sel teemal pöördunud

Kasulikuga vestelnud algklassiõpetaja sõnul ei ole ükski lapsevanem tema poole seni seoses eKooli tasuliste teenustega pöördunud ja ta ei näe selleks tegelikult ka põhjust. “Kõik need teenused, mis eKoolil alguses olemas olid ja mis on reaalselt vajalikud, on endiselt tasuta,” lisas ta.

Hinnete statistika teenus, mis meedias oma arvamust avaldanud lapsevanemas nördimust tekitas, ei ole tegelikult lapsevanema jaoks ka otseselt vajalik. “Pigem on see statistika emotsionaalset kindlust pakkuv teenus,” ütles ta ja lisas, et mõne lapsevanema jaoks on oluline näiteks teada, et tema laps oli ainus, kes mingi kontrolltöö viie sai, või et tema laps ei olnud ainus, kes mõnel hindamisel läbi kukkus.

“Tegemist on lisateenusega, mis tekkis eKooli hiljem ja mida ju enne eKooli vanemad niiehknaa ei näinud,” ütles ta. “Ma ei tea, kas seda, mis hindeid teised said, vanematel tegelikult üldse olekski tarvis teada, pigem on see miski, mida võiks õpetaja teada, et oma töö tulemusi analüüsida.”

Õpetaja möönab küll, et hinnete statistika on tõepoolest muutunud tasuliseks, ent see on ka ainus teenus, mida võrreldes varasemaga enam ilma lisatasuta kasutada ei saa. Nii näiteks Popipatrull kui Hindepatrull, mis kuuluvad tasulise perepaketi teenuste hulka, on alati tasulised olnud. N-ö patrulliteenused on mugavusteenused, mis saadavad lapsevanema telefonile sõnumi, kui laps näiteks põhjuseta puudub või kui tema kontole uus hinne ilmub. “Kogu selle info saab vanem ka lihtsalt eKooli sisse logides kätte,” sõnas Kasulikuga vestelnud õpetaja.
Küsimused eKoolile:
Mille hindu te tõstsite ja millal?

Hindu ei ole tõstetud vaid pigem kokkuvõttes vähendatud. Kui kõik senised teenused maksid kokku 9,87 eurot kuus ühe õpilase kohta, siis kõiki seni tasulisi teenuseid ja hinnetestatistikat hõlmava Perepaketi hind algab 1,65 eurost kuus ja selle eest saab teenuseid kasutada kogu pere – vanemad ja õpilased. 19,80 eurot on aasta hind, mis võimaldab Perepaketi teenuseid kasutada aasta jooksul kõigil pereliikmetel. 

Perepaketi hinda sisaldav hinnakiri kehtib alates 01.01.2017 ning see on avaldatud eKooli veebilehel alates 01.12.2016. Hinnakirjaga kehtestati uus hind Perepaketile ja lõpetati vanade teenuste hinnad.

Miks need teenused tasuliseks muutusid?

Seni kehtinud teenused on olnud ka siiani tasulised (Popipatrull, Hindepatrull, Kontrolltööde teavitus, Nädalaraport ja mKool Preemium). Ainsana muutus tasuliseks hinnete statistika vaatamine veebilehelt. mKoolis on see olnud kogu aeg tasuline teenus. 

Kas eKoolil on plaanis tuua veel kasutusele ehk teisigi funktsioone/teavitusi, mis on kasutatavad vaid tasulistena?

Jah, soovime edaspidi uute teenustega Perepaketti täiendada.