Vajaduste teadvustamine kärbib tavaliselt ebareaalseid ootusi väiksemaks ja laseb neilt „õhu välja”. Hiljem saab inimene soovi korral juba ise lillede ja taimede istutamisega hakkama.

Tänu sellele, et veebis on leida kõikvõimalikku aiakujundusinfot, lasevad inimesed ennast kaunitel aiafotodel tublisti lummata. „Neid pilte vaadates peaks vaatajal olema ees filter, sest sageli ei arvesta kauni maastiku imetleja, et aias tavaliselt pole nii sobivat valgust, poest saadud taimed ei näe välja nii lopsakad kui mitmeid aastaid kasvukohal vohanud taimed. Ka ei pruugi pildil olevad taimed meie kliimaga sobida, loetelu võiks veelgi jätkata,” selgitas Villem.

Kui aia kujundamine ja töö teostamine tellida professionaalilt, saab kindel olla töö tulemuses. Samas võib üsna keerukaks osutuda pädeva ekspert leidmine ja mis peaasi, eksperdi töö käekiri peab inimesele sobima. Villem julgustab aiaomanikke suhtlema erinevate aiakujundajatega ning võtma neilt konsultatsioone. „Kindlasti ei ole selleks kulutatud summa mahavisatud raha, sest ekspertide nõuannetest on palju abi,” sõnas ta. „Ka tuleb aeda projekteerides ja rajades arvestada sellega, et hiljem oleks aed jätkusuutlik ning kuidas on lahendatud hooldustööd.

Saates „Kevad sinu kodus” räägib Igavere Puukooli kauaaegne juht Pille-Riin Villem, kuidas oma aiast teha koht, mis pakub nauditavat silmailu igal aastaajal. Mida tähendab aia planeerimine, kujundamine ja mida taimede valikul silmas pidada, kuuleb juba podcastis.

1x
00:00
Jaga
Kommentaarid