Ehe on alati olnud hinnatud kingitus. Ehte kinkimine on žest, mis kannab tugevat sõnumit armastusest, hoolimisest ja sinu olulisusest kellegi elus. Ükskõik millise ehte sa oma elu olulisele inimesele kingid, on sellel suur sentimentaalne väärtus, sest temaga jääb alatiseks kaasas käima lugu — kust ta tuli, kes ta tõi, mis sündmusega seoses jne.

Loomulikult on niivõrd olulist kingitust raske valida. Ehtepoes töötades küsitakse meilt väga sageli nõu, kuidas selles valikuterohkes maailmas orienteeruda? Milline ehe on kõige õigem? Aitab väikene detektiivitöö! Siin on 8 punkti, mis suunavad su valikuid. Kui kaasa mõtled ja enamikule küsimustele vastuse paika paned, on õige otsus juba käega katsuda.

1. Milline on kandja üldine stiil?

Kiirmood, klassika või moodne disain? Ehetega on nagu riietega — on stiile, mis lähevad moest ära, ja on klassikat, mida võid kanda ka 10 aasta pärast ja ikka võid kindel olla, et see on imeline. Tavaliselt kingitakse ehe kellelegi, kelle maitset sa juba natukegi tead. Jälgi näiteks, kas ta eelistab pigem suurte kettide kiirmoodi või ajatuid valikuid?

Hoopis omaette kategooria on disainerite looming — ehtekunstnike seas leiab nii hästi tundud brände kui ka vähem tuntud, aga kindlasti mitte vähem efektsete ehete disainereid. Autoriehtega nagu ka disainerrõivaga kaasneb alati eriline prestiiž. Need on enamasti kõrgema hinnaga, aga samas ei kaota ajas oma väärtust.

Kui suudad siit neljast valiku teha, võid juba enam-vähem otsustada, kas pead sisse kiikama tavalisse juveeliärisse, disainerite veebilehtedele või hoopis mõnda kiirmoeketti.

2. Tee kindlaks, mis materjali ta kannab

Alustuseks võiksid kindlaks teha, kas kingi saaja talub ka muid materjale peale väärismetallide. Vahel talutakse ainult kulda ja plaatinat, enamikule sobib hästi ka hõbe, aga väga paljud naised midagi muud ei saagi kanda.

Üldiselt sobib eestlannade heleda nahatüübiga paremini hõbedatoon, aga leidub ka loomupäraselt soojema nahavärviga „kullatüdrukuid”. Kellega sul on tegemist? Kui sa ei oska otsustada, aga ei taha ka enda plaane reeta, võid näiteks mõne ehte kohta komplimendi teha ja siis selle materjali kohta uurida, et juttu alustada.

Väärismetallide plussid-miinused on kokkuvõtlikult järgmised.

PLAATINA

-Hüpoallergeenne ja vähe hooldust nõudev

-Vastupidav ja tuhmumiskindel

-Tavaliselt heleda läikega

KULD (kollane, valge, must või roosa/punane)

-Püüa valida kullatoon, mida kandja eelistab, neil on suur vahe

-Ei tuhmu kergelt

-Erinevad ehted on erineva kullasisaldusega (proov 357/585/750)

HÕBE

-palju rahakotisõbralikum kui kuld ja plaatina

-Vastupidav

-Saadaval erineva hõbedasisaldusega (proov 800/830/925

3. Pane paika eelarve!

Materjal suures osas paneb juba ise eelarve paika. Kõige soodsamad on muidugi kunstmaterjalidest, kullatud ja hõbedatud ehted, samuti kõiksugu sünteetilised ehtekivid, plast ja klaas. Muide, ka kuulsad Swarowskid pole päris kristallid, vaid kvaliteetne klaas, mida toonitakse ka looduslike kristallide tooni.

Igal juhul peaksid nüüd teadma kingisaaja materjalieelistust ja otsustama, kas see sobib sinu eelarvega. Ehe on alati investeering ja nagu iga investeeringu puhul, tasub ka siin süveneda, mida sa ostad. Näiteks, kui ostad kullatud ehet, küsi alati, mitu mikronit on kullapind. Kui see on 1, siis jäta parem ostmata, sel juhul kulub kullatoon juba kuuajase kandmisega lihtsalt maha. Mida suurem on see number, seda kauem kullatoon püsib.

Maailma väärismetallide ja vääriskivide varud on piiratud, nii et ehtsast materjalist ehe ei kaota kunagi hinda. Ka kvaliteetsete ehtekivide hind võib tulevikus ainult tõusta ja seda nii vääris- kui ka poolvääriskividel.

4. Sõrmus? Kõrvarõngad? Komplekt?

Üldiselt ei ole väga hea mõte kinkida sõrmust, sest selle puhul tuleb teada täpset suurust. Umbes valides võib põhjalikult mööda panna. Aga kui siiski soovid sõrmust kinkida, võid kingisaaja ehtelaekast korraks sõrmuse laenata ja lasta kullassepal see üle mõõta.

Turvalisem on valida ripats või kett, aga siingi on suurus oluline. Sa pead teadma, kui pikk on kett ja kui pikk on ripats, mis selle otsa läheb. Ripats on kõige ilusam, kui ta lebab uhkelt keset dekolteed, mitte liiga kõrgel kurgu all või liiga madalal rindade vahel. Ehtepoes lubatakse küll proovida, aga inimeste mõõdud on väga erinevad ning tulemus ei pruugi päris õige tulla.

Kõrvarõngastega on lihtsam. Nende puhul võiks vaid tähele panna, milliseid kõrvarõngaid kandja eelistab — kas pisikesi täpikesi kõrva peal või konksu otsas rippuvaid või veel miskit kolmandat. Samuti on enamikul naistel oma eelistused kinnituste suhtes, sedagi tasub märgata.

Kandja jaoks on kõige mugavam kingitus ehtekomplekt. Enamikus poodides oskavad müüjad pakkuda ripatsi juurde sobivat ketti, kõrvarõngaste juurde käeketti või midagi muud. Siis ei pea kingisaaja uut ehet olemasolevatega kokku sättima hakkama.

5. Millist stiili ehe valida?

Ehtemaailmas on tuhandeid erinevaid stiile. Vaata alustuseks tähelepanelikult ehteid, mida ta tavaliselt kannab — tee kas või uurimisring Facebooki fotodes. Nüüd püüa üldistada — kas see on minimalism? Kas pigem luksuslikum ja külluslikum? Kas lillelapselikult värviline või konkreetselt mustvalge?

Väga üldistades jaotatakse ehted kaheks, modernseks ja vintage-stiiliks. Lihtsamat, modernsemat ehet leiab enamikust kaubanduskeskuste kullapoodidest, kui aga naine kannab vintage-stiili, pead olema veidi leidlikum. Ehtsast hõbedast, kullast ja messingust vintage-stiili suurimat valikut pakub Eestis WildWomani ja peale nende veel vaid üksikud ehtekunstnikud.

6. Kividega või ilma kivideta?

Oleme harjunud mõtlema, et naised ihaldavad üle kõige teemante, aga tegelikult on maailmas väga palju veel haruldasemaid, ägedamaid ja isegi kallimaid kive ja kristalle. Hinnalt soodsamaid, aga samuti säravaid ja samas palju mitmekülgsemaid valikuid pakuvad poolvääriskivid, näiteks topaas, ametüst, tsitriin jt.

Kui soovid kinkida kividega ehet, võiksid alustada sellest, et kas kingisaajal on mõni lemmikvärv, mida ta kannab. Sel juhul on kivi ja sobivat värvi ehet alati lihtne klapitada ning ehe sobib hiljem ka kandja garderoobi.

Kui valitakse poolvääriskive, pööratakse tihti tähelepanu ka nende energeetilistele omadustele. Näiteks peetakse roosat kvartsi armastuse kristalliks, tsitriini külluse loojaks, granaati kirglikkust suurendavaks jne. Võid oma ehte sisse niimoodi armsaid sõnumeid peita, isegi kui sa ise kivi võimekusse ei usu.

Väga sageli valitakse sobiv kristall ka tähtkuju järgi. Kontrolli enne üle, millal on kingisaaja sünnipäev ja millised kristallid sobivad. Kõige lihtsam on valida kristall sünnikuu järgi, näiteks allolevast tabelist.

7. Kas lisada ehtele personaliseeritud sõnum?

Loomulikult on graveeritud sõnum ehtel nagu täpp i peal. Ehetele saab graveerida nii sissepoole (nt sõrmusele, medaljonile) kui ka väljapoole (ripatsile vms), graveeritavate materjalide valik on samuti lai.

Aga igal juhul tasub enne, kui ehte ostad, poes täpsustada, kas konkreetsele ehtele on võimalik graveerida. Graveering eeldab piisavat hulka siledat pinda, kuhu sõnum mahutada. Ja arvestama peab ka sellega, et graveeritavat objekti peab saama kindlalt fikseerida — väga erikujuliste ehetega ei pruugi see ehet kahjustamata võimalik olla.


8. Vali usaldusväärne müüja!

Kokkuvõtteks ei ole tegelikult olemas õiget või valet ehet. Maailm on võrratuid ehteid täis! Ainuke, mis on oluline, on see, et sa teeksid valiku teadlikult. Kui otsustad väärismetallide ja vääriskivide kasuks, osta usaldusväärselt müüjalt.

Sa võid kergeusklikult tellida AliExpressist toote, kus väidetakse, et tegemist on hõbedaga — aga tegelikult on tegemist nikeldatud valge metalliga (meie oma kogemus). Kui ostad hõbeehet, küsi, kas see on korralik 925 prooviga hõbe. Kuld võiks olla vähemalt 585 prooviga. Kõige parem, kui ehted on testitud Eesti Proovikojas.

Korralikus ehtepoes on ehted testitud, müüjad koolitatud sulle kõigi ehete kohta infot andma ja sa võid olla kindel, et tõesti saad, mille eest maksad. Nii võid olla kindel, et näiteks hõbedast ehe ei lähe paari kuu pärast kollaseks ning ei ole kasutatud niklit (suur osa inimestest on selle vastu allergiline ning Euroopa Liidus on see ehetes keelatud).

Oluline on ka see, et kivid oleksid ehtsad. Plastik ja klaas võivad küll algul ilusad välja näha, aga nad ei kesta tavaliselt sama kaua kui kvaliteetne ehtekivi. Kahjuks kehtib ehtemaailmas tõde, et kõige odavam valik ei saa olla kõige kvaliteetsem valik.