Kuidas Sinul liikumise armastus tekkis?

Niikaua kui ennast mäletan, olen ikka liikumise ja spordiga seotud olnud. Erinevaid alasid (nt tennist, breiktantsu ja suusatamist). hakkasin proovima juba enne kooli minekut. Suusatamise juurde jäingi pikemalt pidama ja sellest sai minu kaaslane pikkadeks aastateks. Armastus liikumise vastu tuli minu toredalt treenerilt, kelle käe all suusatamisega tegelesin. Meie trennid olid väga mängulised, lõbusad ja mitmekesised, kunagi ei tekkinud tunnet, et ei taha trenni minna. Suusatreeningud toimusid meil enamasti ikka värskes õhus ja metsas, väga palju muid alternatiive ei olnud. Panid jälle tuule ja vihmaga spordikoolilt saadud kilejope selga, Tartu tossud jalga ning läksid metsaringile, mitte keegi ei nurisenud kunagi ilma üle. Värskes õhus ja looduses liikumisest tuleneb isiklik heaolu ja tasakaal, lapsed teavad seda alateadlikult. See tunne jääb kestma ning tuleb ikka ja jälle meelde, eriti, kui oled järjekordsel tervisetreeningul. Kõige tähtsam on see, et me liikumisest rõõmu tunneksime. Liikumine on minu jaoks ka seltskondlik tegevus: ma naudin väga sõpradega koos liikumist. Üksi on end alati keerulisem toast välja vedada ja tossude jalgasaamine on alati kõige raskem. Mina liigun, sest ma tean, et nii saan endale “pai” teha.

Värskes õhus ja looduses liikumisest tuleneb isiklik heaolu ja tasakaal, lapsed teavad seda alateadlikult.
Evelin Tabur

Miks on oluline sportimise ja liikumise toetamine töökohtadel?

Inimese heaolu ning töövõime kujuneb nii hea füüsilise kui ka vaimse tervise sümbioosist, mille määrab piisav kehaliste ja vaimsete varude olemasolu.Tagamaks inimese heaolu ja töövõimet, on vaja hoida tasakaalus nii vaimne kui füüsiline tervis.
Kuigi paljud juhid ja organisatsioonid nii ei arva, on töötaja pidev pingeseisund ja negatiivsete emotsioonide kogum otseselt ka tööandja mure. Madal pühendumus, halvenenud suhted meeskonnas, kehvad töötulemused, mis kaasnevad tööstressiga – kõik need tegurid tähendavad tööandja jaoks reaalset ebaefektiivsust ja raha kaotamist. Samuti tekib organisatsioonil stressis töötaja puhul vastastikune pinge: töötaja ei ole rahul töökohaga ja tööandja töötajaga.
Tööstressi taustal tekib vastuolu töötaja vajaduste ja väärtuste ning tööandja vajaduste ja väärtuste vahel. Selles punktis saaks tööandja töötajale abiks olla, et välja selgitada võimalikke stressi põhjuseid ning püüda neid vähendada või kõrvaldada. Paraku on Eesti ettevõtete tugi stressis töötajale suhteliselt madal ning organisatsioon enamasti töötajat ei toeta. Põhjuseks võime tuua ettevõtete väiksuse ja madala organisatsioonikultuuri. Tihti suhtutakse töötajasse ikkagi kui rahateenimise vahendisse ning rohkem on levinud kritiseerimine.
Lisaks tööstressile on tänapäeval mitmeid muid täiendavaid stressiallikaid. Kuna maailm muutub kiiresti ja inimese teadvusesse tuleva info maht suureneb pidevalt, võib tekkida probleem, kus liigutakse nn. automaatrežiimil ega osata enam oma tähelepanu, käitumist ega emotsioone juhtida ning jagada. Töökohal võiks esimese näitena tuua e-maili - ja telefonisõltuvuse, kus iga paari minuti tagant heidetakse pilk kas meilboksi või telefoniekraanile, viies pidevalt tähelepanu oluliselt kõrvale. Seega ei ole imekspandav, et kogu see suur infohulk ja kiirus võib kergelt hajutada ümbritseva teadvustamise, tähelepanu ja meeleselguse. Seetõttu on hingeline ja vaimne pool ning ka füüsiline taastumine stressoritele vastukaaluna tõusnud tähtsale kohale ning vajab töökohal erilist tähelepanu.

Juba tudengina alustas Evelin tööd turismivaldkonnas ning kujundas mitmes spaas töötades Eesti spaakultuuri.

Evelin Tabur
Liikumine on minu jaoks ka seltskondlik tegevus: ma naudin väga sõpradega koos liikumist.
Evelin Tabur

Mida kujutab endast töö spordivabatahtlikuna?

Spordivabatahtlikkusega hakkasin tegelema juba lapsepõlves, aga ega ma seda endale toona teadvustada osanud. Meil oli väga vahva treener, kes lisaks suusavõistlustele viis meid ka mitmetele teistele võistlustele, kultuuriüritustele ja töö- ning puhkelaagritesse. Treener tekitas meis tugeva ühtekuuluvustunde ning sealt said alguse ka tänaseni kestvad sõprussuhted. Seetõttu ei olnud ka imekspandav, et kui ise mingil põhjusel võistelda ei saanud, läksid ikka teistele kaasa elama ning toetama. Täna tean, et ka see on üks osa spordivabatahtlikust tegevusest. Teadlikult hakkasin spordivabatahtlikuna tegutsema ikkagi ülikoolis erinevaid Kõrvemaa spordiüritusi korraldades.
Mingil määral jätkasin spordivabatahtlikuna ka endise tippsportlase (toim. Urmet Uusorg) elukaaslasena, mil üritasin käia kaasas nii paljudel võistlustel kui võimalik ning tahtsin ikka rohkem toeks olla kui lihtsalt tribüünil kaasa elada. Ühel hetkel otsustasin läbida ka massaažikursused, et sportlase lihaspinged saaks võimalikult kiiresti taastatud.
Täna olen aktiivne spordivabatahtlik ka lapsevanemana ning toetan igal võimalikult hetkel oma lapsi. Mõlemad lapsed käivad mitmetes trennides ning võistlusi ja turniire tuleb päris tihti ette.
Lisaks on mul õnn töötada Rahvusvahelises Spordivabatahtlike Liikumises SCULT, kus tegelemegi peamiselt liikumise rahvusvaheliseks viimisega ning osaleme ise aktiivselt vabatahtlikena ja vabatahtlikega paljudel nii Eesti kui ka rahvusvahelistel spordiüritustel. Mul on väga vedanud, et saan teha põhitööna asja, mis muidu oleks minu hobi.

Evelini õppejõududeks olid muuhulgas Kaarel Zilmer, Meeli Roosalu ja Kristjan Port.

Toimus ka südamekuu, mida selle raames korraldad?

Südamekuu raames toimusid paljudes koolides tervisepäevad, -konverentsid, -seminarid töötoad. Nii olime ka meie oma väikses SCULTi tiimis planeerinud spordivabatahtlikkust kui seiklust tutvustavad loengud just sellesse kuusse. Spordivabatahtlikkuse kaudu on ühelt poolt võimalik lihtsustada liikumisharrastuse juurde jõudmist. Teisalt annab see võimaluse eluks vajalike oskuste (koostöö, meeskonnatöö, juhtimine ja probleemide lahendamine) arendamiseks. Need on oskused, mida koolitundides igapäevaselt ei õpetata. Eelmisel kooliaastal organiseerisime ca 25 loengut ja näidistreeningut üle Eesti, sel aastal võtsime fookusesse Tallinna ja selle lähiümbruse koolid.

Evelin Tabur

Miks oled spordivabatahtlik, mis sind motiveerib?

Mulle on sport alati meeldinud, eks kõik on ikka alguse saanud kodust. Minu ema on alati olnud kirglik spordivõistluste jälgija, eks ma tema eeskujul hakkasin ka ise koos temaga erinevaid spordivõistlusi televiisorist jälgima. Mäletan, et vaatasime alati ära kõik võistlused, mida tol ajal televiisorist pakuti. Meil oli õnn näha ka Soome TV kanaleid, mis pakkusid hulga rohkem sportlikke elamusi.
Vabatahtlik tegevus on lõbus ja lihtne viis oma kire ja huvidega tegelemiseks.Vabatahtlikku tööd tehes avastad, kuidas tähendusrikkad ja huvitavad asjad võivad olla lõõgastavad ning energiat andvad “põgenemised” töö - , kooli - või perekondlike kohustuste igapäevasest rutiinist.

Milline oli see üritus, mis andis tõuke pikemalt/jätkuvalt tegeleda vabatahtlikkusega?

Teadlikult alustasin vabatahtliku tegevusega spordivaldkonnas ülikooli esimesel kursusel, kui Kaarel Zilmer, kes oli tol hetkel Suusaliidu peasekretär, pakkus mulle ja ühele minu kursusekaaslasele võimalust hakata Kõrvemaal toimuvate spordiürituste raames korraldama lasteüritusi. 1999. aasta jaanuaris korraldati Otepääl esmakordselt MK etapp murdmaasuusatamises, kus mul oli taas võimalus suuresti tänu Kaarel Zilmerile vabatahtlikuna osaleda. Olles olnud ise varem suusatamisega pikalt seotud, oli see minu jaoks väga oluline ning sellest etapist sai mitmeteks aastateks üks tähtis osa minu elust. Olime koos kursusekaaslase Marisega tegevad paljudes erinevates valdkondades, alates logistikast kuni dopingukontrollini välja, peamiselt olime siiski erinevate tiimide atašeed. Näha väga lähedalt ühe suure spordivõistluse korraldust, ala staare ning kogeda kõiki neid emotsioone koos sportlaste ja treeneritega - see on ikka võimas ja fantastiline tunne. Kui mäletate Soome koondise suurt dopingusaagat ja peatreener Kari Pekka Kyrö legendaarset “dopingukohvrit”, siis mina sõitsin näiteks samas bussis selle kohvriga nii Otepääle kui tagasi Tallinnasse. Need on mälestused, mis väärivad meenutamist!

Vabatahtlik tegevus ja teiste abistamine viib alati igapäevarutiinist välja, pakub suurel hulgal positiivseid emotsioone ning tekitab õnnetunnet.
Evelin Tabur

Põnevaim kogemus vabatahtlikuna?

Huvitavad kogemused pärinevad kindlasti murdmaasuusatamise Otepää MK etappide ajast, mil alguses oli kõige põnevam näha oma ala staare ja ka võimalus nendega koostööd teha.
Mida aasta edasi, seda rohkem muutusid motiivid ning põnevust hakkasid pakkuma hoopis teised asjad. Näiteks muutusid tähtsaks varasematel aastatel saadud väärtuslikud kogemused ja oskused ning võimalus neid ka teistega jagada. Paljud treenerid ja sportlased keerutasid MK sarjas aastaid ja kohtusime nendega Otepääl igal aastal. Meil oli võimalus nende viibimine Otepääl võimalikult meeldivaks kujundada, teades juba eelnevate aastate kogemusest meeskondade soove ja eelsitusi. Tänu sellistele väärtuslikele teadmistele said mitmetest treeneritest ja sportlastest ka meie väga head tuttavad, kellega suhtleme tänapäevani. Need on väga erilised hetked, millest jääb mälestus kogu eluks.

Päris põnev kogemus pärineb kindlasti ka eelmise aasta Londoni kergejõustiku MM-ilt, kus töötasin sportlaste ja võistkondade Helpdeskis ühes kesklinna hotellis. Ääretult huvitav oli jälgida, kuidas konservatiivsed britid lahendasid delikaatselt tekkinud kõhuviiruse juhtumit ning kuidas kogu spordipere jälgis ääretu täpsusega etteantud hügieenireegleid, vältimaks viiruse laiemat levikut. Milline austus ja lugupidamine üksteise vastu, et kõigil oleks võimalus oma parim sooritus teoks teha!

Evelin Tabur koos Mariliis Randveeriga, Haapsalu Chupa-Chups jooks

Mis on vabatahtlikuna tegutsemine Sulle andnud?

Vabatahtlik tegevus ja teiste abistamine viib alati igapäevarutiinist välja, pakub suurel hulgal positiivseid emotsioone ning tekitab õnnetunnet. Vabatahtlikuna tunnen, et olen parem inimene. Eelmisel talvel, kui olin vabatahtlik Lahti murdmaasuusatamise MM-il, vaatasin meeste teatevõistlust tribüünil koos Soome, Norra ja Rootsi fännidega. See, kui positiivsed emotsioonid seal õhus lendlesid, on peaaegu kirjeldamatu. Istud ihuüksi täiesti võõraste inimeste keskel ja järsku avastad, kui õnnelik Sa oled…

Olen väga tänulik ja õnnelik, et mul on oma tänases töös võimalik ühendada minu jaoks väga olulised ja südamelähedased teemad : sport, vabatahtlikkus, missioonitunne ja soov panustada ühiskonda.
Evelin Tabur

Mida sooviksid öelda inimestele, kes ei ole veel spordivabatahtlikud?

Proovige kindlasti ja te näete, millist maagiat see teie ellu toob, millised muutused hakkavad toimuma Teie ümber ja Teie sees. Lisaks on Teil kindlasti võimalik saada veelgi rikkalikum ja nauditavam vabatahtliku tegevuse kogemus, kui teete esmalt kindlaks enda eesmärgid ja huvid. Mõelge, miks soovite vabatahtlikuna panustada, mida teile meeldib väga teha? Võimalused, mis vastavad nii teie eesmärkidele kui ka huvidele, on tõenäoliselt kõige lõbusamad ja nauditavamad.

Milline töökoht oleks Sulle ideaalne?

Minu praegune töökoht ongi ideaalne! Töötan Rahvusvahelises Spordivabatahtlike Liikumises SCULT, mille põhieesmärgiks on ühendada omavahel spordiüritused ning vabatahtlikud. Olen väga tänulik ja õnnelik, et mul on oma tänases töös võimalik ühendada minu jaoks väga olulised ja südamelähedased teemad : sport, vabatahtlikkus, missioonitunne ja soov panustada ühiskonda.
Seega olen praegusel töökohal oma väärtuste kandja ja peegeldaja ning annan neid edasi ka teistele. Olles ise juba aastaid spordivabatahtlik, mõistan, et asjad ei sünni niisama, vaid ka minul kodanikuna on võimalik teatud protsesse mõjutada. Mind motiveerib kindlasti soov tõsta inimeste teadlikkust vabatahtlikuna panustamise võimalustest ning sellega kaasnevast kasust nii endale kui ühiskonnale.

Otepää MK etapp 1999, Evelin Tabur koos Manuela Di Centaga
Teaduslikud ja meditsiinilised tõendid näitavad, et meeleteadlikkus avaldab sügavat mõju inimese tervisele ja heaolutundele ning vähendab stressi.

Kuidas tulla välja raskest hetkest?

Üheks enesetaastamise võimaluseks ja stressorite vähendamise allikaks oleks võtta appi erinevad meeleharjutused (inglise keeles termin mindfulness).
Meeleteadlikkust ehk ärksust (inglise keeles mindful) kirjeldatakse erinevates raamatutes kui kohalolekut praeguses hetkes ning võimet suunata ise oma tähelepanu, olles ise justkui vaatleja rollis ning aktsepteerides hetkel valdavaid tundeid ja emotsioone. Teaduslikud ja meditsiinilised tõendid näitavad, et meeleteadlikkus avaldab sügavat mõju inimese tervisele ja heaolutundele ning vähendab stressi.
Teisena pakuksin kohe vabatahtlikku tööd, mis võib suurendada füüsilist aktiivsust inimeste seas, kes pole muidu väga aktiivsed, mis omakorda tähendab, et selle kaudu on võimalik vähendada ka stressi. Carnegie Melloni Ülikooli sotsiaal- ja tervisepsühholoogia doktorant Rodlescia Sneed ütleb: "Paljud inimesed leiavad, et vabatahtlik töö on abiks stressi vähendamisel ning me teame hästi, et just stress on paljude terviseprobleemide tekke põhjuseks."

Liikuge koos lastega, kaaske neid oma tegevustesse, nii kasvavad ka neist tegusad ja aktiivsed inimesed.
Evelin Tabur

Mida soovitad paaridele ja lastega peredele liikumise võtmes?

Liikuge koos lastega, kaaske neid oma tegevustesse, nii kasvavad ka neist tegusad ja aktiivsed inimesed. Koos liikudes toetate lapse tervislike harjumuste ja –käitumise kujunemist ning soodustate liikumisharjumuste tekkimist.
Tähtsaim on liikumisest saadud rõõm, positiivne emotsioon ja koos veedetud aeg.
Ka vabatahtliku tegevusega saavad pered koos tegeleda, samuti sobib see eri põlvkondadele kvaliteetaja veetmiseks. Näiteks oli 2012. aasta Londoni OM-il seatud eesmärgiks kaasata vabatahtlikena kõik vanusegrupid; nii oligi seal esindatud 25% noori, 25% seeniore ning keskiga oli jaotatud omakorda kahte vanuseastmesse.

Liikumine ja mindfulness?

Tänu kokkupuutele mindfulnessiga oskan pöörata rohkem tähelepanu oma enesetundele ja heaolule ning hindan kõrgelt liikumisega kaasnevaid positiivseid emotsioone. Tänaseks käivad nad minu jaoks käsikäes ja on lahutamatud, selline mõnus kulgemine, kus oled õppinud ennast paremini tundma ja väärtustama.
Inimesed meie ümber hindavad meid ju ka nii, nagu me ise oleme enda silmis väärt. See on hea põhjus õppida ennast armastama, väärtustama ja enda vastu lahke olema.

Rasketel hetkedel aitab alati tänulikkus, aktsepteerimine ja lugupidamine teiste inimeste ning iseenda vastu.
Evelin Tabur

Kuidas ise oma akusid laed?

Üks minu lemmiktegevusi on joonistamine, selle tegevuse juures kaob aeg ja ruum minu ümber, justkui läheks iseenda sisse, kuskile teise maailma…Tõeline teraapia ja kvaliteetaeg iseendaga.
Muidugi toetavad ka paljud teised tegevused heaolu, näiteks pere, sõbrad, ja hea seltskond. Mulle meeldivad sooja südamega, mõtlevad ja humoorikad inimesed, nende seltskonnas tunnen end alati turvaliselt ja hästi ning “akud” saavad alati 100% laetud.

Kuidas end tasakaalus hoiad?

Rasketel hetkedel aitab alati tänulikkus, aktsepteerimine ja lugupidamine teiste inimeste ning iseenda vastu. Aktsepteerides ja erinevate olukordadega leppides anname oma tunnetele palju rohkem ruumi ja nii on lihtsam enda jaoks asju mõtestada. Tänutunne täidab hinge rõõmuga ning võimendab kõike head, mida olen kogenud. Olen alati seda meelt olnud, et headusega saavutab rohkem kui tigeduse ja kurjusega. Samuti proovin alati inimesi kõigepealt mõista ning mitte neile ennatlikke hinnanguid anda. See ei ole tegelikult kerge olnud, aga tänu mindfulnessile, olen õppinud vaatlema tundeid tunnetena ja mõtteid mõtetena ning neid ka erinevates olukordades aktsepteerima. Enese tasakaalustamiseks venitan end jõudumööda natuke ka joogatundides.

Mis on Sinu lõpusoovid lõppenud töökohaspordi kuu puhul?

Viige meeskonnatöö uuele tasemele, olge trendikad ning tulge vabatahtlikuks!
Rääkides vabatahtlikkusest, võiks uue trendina välja tuua vabatahtlikkuse töökohal (Corporate Volunteering). Meeskonnategevused kolleegidega maandavad pingeid, aitavad uutel liikmetel paremini tiimi sulanduda ning annavad võimaluse avastada kolleegides omadusi, mida igapäevatöös ei pruugi märgata. Koos läbielatud kogemused tugevdavad kindlasti tiimitunnet!
Vahva võimalus koostegemiseks on IRONMAN Tallinn 2018 triatlonil. Selle erakordse võistluse raames on võimalus saada rahvusvaheline vabatahtliku kogemus ning veeta koos heade töökaaslastega seikluslik ja elamusterohke päev.

Aprillis tähistati Eestis juba teistkordselt töökohaspordi kuud, millega kutsututi inimesi üles töökohal või koos kolleegidega liikuma ning tööandjaid üles looma oma töötajatele liikumisvõimalusi. Töökohaspordi kuud korraldasid Eesti Olümpiakomitee, Ühendus Sport Kõigile, Eesti Firmaspordi Liit ja Kultuuriministeerium.