Siin on mõned märgid, mis ütlevad ära, et su vein on läinud halvaks:

1. Kui see lõhnab veidralt, ei tasu seda tõenäoliselt enam juua

Halvaks läinud vein võib lõhnata väga erinevalt, aga igal juhul on see ohumärk. Seega, nuusuta pudelit ja mõtle, kas see lõhnab happeliselt? Või millegi järgi, mis meenutab sulle prügi? Äkki lõhnab see nagu märg koer või hoopis hallitavad munad? Või ehk on see lõhn pähklisem, kui sul meeles on, nagu kõrbenud suhkur või pruuniks läinud õun?

Kui jätsid lahtise pudeli liiga kauaks seisma, võib see lõhnata ka väga teravalt, nagu äädikas ning seda seetõttu, et bakterid ja õhk ongi muutnud selle äädikaseks. Tõenäoliselt ei juhtu midagi, kui seda proovid, aga me ei soovita juua ära tervet klaasitäit. Ära muretse, sa tõenäoliselt ei taha ka.

2. Märka muutusi tekstuuris ja hägusust

Mõned veinid ongi hägusemad kui teised, aga kui pudelit avades polnud vein hägune ja nüüd on, siis tõenäoliselt peaksid selle joomisest loobuma. Ja kui veini sisse on ootamatult tekkinud mullid, on see hakanud taas käärima. Ei, see pole kodus valmistatud šampanja, see on rikutud vein.

3. Kas selle värv on muutunud?

Kohe, kui veini avad, puutub see kokku hapnikuga ja täpselt nagu viil avokaadot või õuna, see hakkab muutuma pruunimaks (oksüdeeruma). Kui su pinot grigio on nüüd rohkem nagu pinot pruunio, on seda jätkuvalt ohutu juua, aga see ei maitse enam nii värskelt nagu varem. Ka punased veinid võivad oksüdeeruda, muutudes säravpunasest pigem oranžikas-pruuniks. Taaskord, nende joomine ei tapa sind, aga sulle tõenäoliselt ei meeldi, kuidas need maitsevad.

4. Hoia meeles, kui kaua see on olnud avatud

Igal veinil on erinev säilitamise aeg, mistõttu, kui otsustad seda “hilisemaks jätta”, peaksid panema endale meeldetuletuse, mis hoiatab sind enne, kui see halvaks läheb. Heledamad punased (näiteks pinot noir) hakkavad muutuma kolme päeva järel, täidlasemad punased (nagu cabarnet sauvignon ja merlot) püsivad kuni viis päeva. Valgetel veinidel on lühem eluiga, ca kolm päeva, aga õige säilitamise korral — kinnises pudelis ja külmas — võib see püsida kuni seitse päeva (sama kehti rosé kohta). Isegi õige säilitamise korral kaotavad mullid nagu šampanja, cava ja prosecco oma kihiseva omaduse peale esimest päeva ja kolmandaks päevaks sa enam mulle ei tunne.

Nipid, mida kasutades püsivad veinid kauem:

Esiteks, ära viska korki minema, sest sul läheb seda veel vaja. Miks? Sest pudel tasub kinni panna kohe, kui oled selle klaasidesse valanud (eeldades, et soovid seda mitme päeva pärast juua). Kui oled pudeli kinni pannud, aseta see külmkappi, kus see peab vastu mõned päevad kauem kui toatemperatuuri käes. Mida kiiremini sa veini ära paned, seda kauem saad seda ka nautida.

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist.

Allikas: Purewow