Varasemalt on aednikud mõõtu võtnud vabariiklikul kutsevõistlusel Noor Aednik, mida korraldati kutsevõistlussarja Noor Meister raames. Sellel aastal on Eestisse otsustatud võistlema kutsuda aianduslikku õpet pakkuvate Euroopa kutsekoolide õpilased. Euroopas ei ole hetkel ühtegi kutsevõistlust, mis oleks ainult aednikele suunatud ning seetõttu taoline võistlus ellu kutsutud ongi.

Võistlusalasid on planeeritud 20 ning need on jaotatud kahele võistluspäevale (10+10). Kõik ülesanded kestavad 15 minutit. Võistlus toimub rotatsioonis, korraga võistlevad ühel alal kaks võistlejat/võistkonda. Iga riik saab välja panna ühe kaheliikmelise tiimi. Eestist on osalejaid rohkem, täpsemalt neli võistkonda (kaks võistkonda Räpina Aianduskoolist, üks võistkond Luua Metsanduskoolist ja üks võistkond Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskoolist), lisavõistkonna paneb välja ka Portugal. Võistlejaid tuleb kokku 15 erinevast riigist, lisaks eelpool mainitule ka Austriast, Saksamaalt, Itaaliast, Hollandist, Inglismaalt, Taanist, Rootsist, Rumeeniast, Ungarist, Lätist, Slovakkiast, Luksemburgist ja Tšehhist.

Võistlejaid hakkavad hindama kohtunikud, kes on Eesti aiandusmaastiku suurimad spetsialistid: Eesti Maaülikooli õppejõud Marge Starast ja Priit Põldma, ajakirjanik ja aednik Eva Luigas, Tallinna Loomaaia peaaednik Hannes Maripuu, Tallinna Botaanikaaia troopiliste ja subtroopiliste taimede osakonna juhataja Jaan Mettik, Kopli Ametikooli aianduse eriala õpetaja Heli Molok, Aiasõber OÜ juhataja Lembit Kaarna, Kanepi Aiand OÜ juhataja Margus Vahtramäe ja Baltic Agro AS esindaja Marge Olo – paljud neist on aianduskooli vilistlased. Samuti löövad kohtunikena kaasa mitmed aianduskooli õpetajad, töötajad ja õpilased.

Võistlust toetavad Maaeluministeerium ja Innove, auhindu panevad välja Seedri Puukool OÜ, Aran PM OÜ, Reginett OÜ, Click & Grow, TAMI Automatics, Matogard OÜ, Green Top OÜ, aianduskeskus Gardest, AS Värska Vesi, Tamme talu ja Baltic Agro.