Raivo, postitasite Facebookis mõtteid armastusest ja uuest maailmast. Neid jagatakse praegu edasi kui „uue teadliku meesenergia manifesti“. Mis andis tõuke nende kirjapanekuks?

Tõuke andis tugev sisemine tunne, mida on raske eirata ja mis vajab väljendamist. Maailm on iga päevaga muutumas, teadvustame seda endale või mitte. Liigume vanast maailmast uude paremasse, kus inimene ei toetu enam niipalju välisele, vaid elab ja loob rohkem toetudes sisemisele tundele. Meesenergia on olnud aegade jooksul agressiivne ja võitlev, domineeriv, keskendunud sihtmärgile ja teadvustama, kui palju kannatusi ja hingelisi traumasid see on tekitanud. Uus meesenergia on teadlik oma väest ja tohutust jõust, aga ei lõhu enam, vaid on pigem keskendunud uue ja parema loomisele, olles samal ajal leebe, kaastundlik ja armastav.

Iga meie samm siin elus loob midagi. Hea on endalt küsida: mida minu looming loob? Aeg on võtta täielik vastutus kõige eest, mida igapäevaselt mõtleme, räägime, tunneme ja iga sammuga siin maailmas loome.

Millist vastukaja olete postitusele saanud?

Tagasiside on olnud üllatavalt positiivne. Hea on öelda, et negatiivset tagasisidet ei olegi saanud. Rohkem on ikka tulnud tunnustavaid sõnu ja toetust, et väekamana edasi minna ja väljendada sisemist tõde.

Sõnum algab lausega: „Ma lõpetan võitluse, sest nüüd märkan, et kõik lahingud on toimunud minu sees ja iseendaga.“ Millised lahingud need on teis ja paljudes meestes ning miks on hea need lõpetada?

Elame alateadvuslikes mustrites ja kontseptsioonides, kus peame end pidevalt tõestama, teistest parem olema. See on meile juba põlvkondade kaudu kaasa programmeeritud, et mees peab olema tark, tubli, tugev, kõigega hakkama saama ja olema kõigile toeks. Kui me seda pole, tunneme end ebapiisavana ja mitteväärtuslikuna. Tekib sisemine võitlus, kus peaasi on seda mitte kogeda ja tunda. Siis pingutame kõigest väest, et rohkem saada ja omada.

Pingutame, et kõige targem, kõige kiirem ja tugevam olla, kõige-kõige... Samas jääb üks väga oluline aspekt selle juures märkamata: mida me sellega siin maailmas loome? Olen ise võidelnud raha nimel, et rikkamaks saada, võidelnud karjääriredelil, et kõrgemale tõusta. Olen võidelnud suhtes, et partneri üle domineerida. Võidelnud sisemiste tunnete ja emotsioonidega.

Isegi elu jooksul põetud haigustega olen võidelnud. Võitlus loob juurde uut võitlust, kuna puudub usaldus elu osas. Lõpuks saangi aru, et tegelikult võitlen ju enda alateadvuslike mustritega, mida elu tuleb mulle peegeldama. Sisemine kriitiline meel annab koguaeg hinnanguid, mis on õige ja vale. Pidev analüüsimine ja kõigest mõistusega arusaamine lõpuks väsitab ja kurnab. Võib kaduda motivatsioon üldse elada.

Kuidas lõpetada võitlust endaga? Kaua selleks aega kulub?

Juba märkamine, et olen pidevas võitluses, on samm parema mina poole. See on koht, kus toon tähelepanu välismaailmast rohkem sisemaailma ja hakkan endaga teadlikult tegelema. Keegi ei saa meid aidata, kui me ise ennast ei aita. See on täielikult meie vastutusala. Kõige raskem on alistuda iseendale. See vajab aega, vaprust ja sihikindlat tegelemist endaga. Aeg polegi siinkohal nii määrav, sest kõik hakkab muutuma juba hetkest, kui teen teadlikult otsuse muutuda.

Mida peaks selleks tegema, et näha enda tegelikku olemust ja elu eesmärke?

Hea ütlus on, et elus on kaks väga olulist sündmust: kui sünnime siia maailma ja kui saame teadlikuks, miks tegelikult oleme siia tulnud. Meis kõigis peitub imepärane unikaalsus, meil kõigil on potentsiaal ja anne, et liikuda soovitud teed. Me lihtsalt ei mäleta seda. Elu olemus ongi meelde tuletamine, kes tegelikult olen. Meil on kuhjaga hirme, uskumusi, alateadlikke programme, mis meid igapäevaselt mõjutavad ja loovad meie elu. Enda tegeliku olemuse nägemine nõuab julgust ja tahtmist kaevuda enda sügavamatesse soppidesse. Minu jaoks ongi elu eesmärk iseendaga kohtumine ja enda vastuvõtmine kõikides aspektides.

Milline on uus, puhas ja teadlik meesenergia?

Võimas ja väekas, samas õrn ja empaatiline. Pühendunud teadlikult uue loomisele, mitte vanaga võitlemisele. Hoidev. Puudub jäikus. Keskendunud sisemisele tundele ja tõele. Vaba looming ja loomine. Täielik vastutus kõige eest, mida loob. Ennast ja teisi tõstev. Kaastundlik. Tasakaalus ja rahus. Usalduses.

Milline on see uus maailm, millest räägite ja kus elada tahate?

Maailm, kus puuduvad hirmud, kannatused ja võitlus. Valitseb tasakaal ja harmoonia. Keskendub lahendustele, kus kõik on rahul. Koostöö kõikidel tasanditel. Kerge ja lihtne. Juhindub rohkem sisemistest väärtustest. Puhas looming läbi armastuse. Vaba maailm ja vaba loomine. Kõik on võrdväärsed. Inimene ise vastutab oma elu eest. Austus kõige suhtes. Tänulikkus.

Tallinnas toimub 13. oktoobril meestele suunatud suurseminar „Vaba mehe tee“, kus kõnelevad tervendaja ja suheteterapeut Ronski A. Kosky (Kanada), psühholoogia teadusmagister Alar Tamming, šamanismi elustiili praktiseerija Tõnu Talimaa, tippkoolitaja Alar Ojastu, ettevõtja Marek Koit, aktiivmeditatsioonide õpetaja Tiit Trofimov ja enesearengunõustaja Raivo Juhanson.