Sa ärkad ning esimese asjana haarad kätte oma telefoni. Kallad kruusi kohvi ning sisened oma lemmikvõrku. Kes on vahepeal kirjutanud, kes oma foto üles riputanud, kuidas on sinu kommentaarile vastatud ning mis üldse uudist on? Maailm on ülikiireks muutunud ning meid ümbritseb tonnide viisi infot, mis ilmub sageli meie ette, sõltumata isegi meie soovidest.

Viimastel aastatel kogub populaarsust internetisõltuvuse profülaktika viis, mida kutsutakse moeka sõnaga „digitaalne detoks“ (digital detox).

See on periood, mil inimene — tahtes vabaneda stressist — loobub teadlikult nutitelefonidest, arvutitest ja muust seesugusest ning sukeldub reaalsesse suhtlemisse, tegeleb loominguga või tööga.

Kõlab küll kummaliselt, ent „digitaalne detoks“ taastab meis taas … inimese.

Nõuandeid nutisõltuvusest vabanemiseks:

  • Tunnista endale, et Internet ja nutividinad mõjutavad su elu rohkem, kui sa seda sooviksid.
  • Tee endale selgeks, et sõnapaaris „inimene — vidin“ oled olukorra peremees siiski sina. Küsi endalt vahetevahel, kas sina juhid vidinaid või on see vastupidi.
  • Lülita sõnumitest välja helilised ja visuaalsed teated.
  • Kehtesta ajalised piirangud, millal ise kontrollid oma teateid ja kirju. Vali sealt need, millele vastad ning need, milliseid ignoreerid. Jah, sul on õigus mitte vastata. Sissetulnud kiri ei sea sulle saatja ees automaatselt kohustusi.
  • Kirjuta kalendrisse või riputa nähtavale kohale üles oma päevaplaan, et võiksid õigel ajal olla „ühenduses“. Mõned teated võivad tõepoolest olulised olla. Seega peab õppima produktiivselt tegutsema, et jõuda ettenähtud aja jooksul kõik tähtsad asjad tehtud –vajalikud kirjad ära saadetud, kerkinud probleemid selgeks räägitud … Ürita alustada kolmest seeriast päevas 30 minuti kaupa. Näiteks: 10:30 — 11.00; 14.30 — 15.00; 19.30 — 20.00 Aja jooksul loksub kõik paika just nii, nagu sulle sobib.
  • Leia vidinatele oma kodus sobiv koht. Sea need korralikult ritta, et need saaksid sind kenasti teenida.
  • Puhkepäevadel lülita end sõna otseses mõttes välja. Mine loodusesse, sõida linnast välja, et oma füüsist turgutada ja innustust leida. Täida need kaks vaba päeva tegevustega, mis on seotud üksnes reaalsete inimeste, toimetuste ja esemetega, mida saab erinevate meelte abil puudutada, nuusutada kuulatada, tunnetada, mis võivad tekitada rahulolu, naeru, pisaraid ja rõõmu.
  • Ära söö „ekraanide“ ees. Jää vaid kahekesi sellega, mis sulle mõnusat maitseelamust pakub. Sulge silmad ja tunneta maitset. Loodetavasti veedad süües enam kui 20 minutit.
  • Ürita jätta äsja tehtud foto saatmata.
  • Ära sukeldu „võrku“, kui ootad kedagi restoranis või baaris. Huvitav oleks teada, mida sa selle asemel ette võtad?
  • Õpi aru saama, kui sinuga manipuleeritakse eriliste fraaside, piltide või helide abil. Imestad isegi, kui teadvustad endale, et pool sinu ajast kulub kellegi oskusele sind õnge võtta.
  • Pidev Internetis viibimine räägib kahjuks ka sellest, et oled oma eluteel toppama jäänud. Võibolla sa ei tea, mida tegelikult tahad või siis oled saavutanud püstitatud eesmärgid ja otsid midagi uut. Võibolla pole sa aga tulemustega rahul. Ent nii või teisiti puudub sul LIIKUMINE. On vaid rutiin ja olme. Võimalik, et lausa vastumeelne. Äkki ongi siis aeg ennast kätte võtta?
  • Enne magamaheitmist on hädavajalik lõdvestuda. Seetõttu tuleb oma ekraaniaeg lõpetada kindlasti enne 22.00. Võiks jalutama minna, lugeda midagi või pühendada see aeg lähedastele ja perele.
  • Hakka sportima. Tegelikult sobib igasugune tegevus, mis sind argielust välja viib. Paari kuuga tekib juba mõnus harjumus.

Pea meeles:

Kõige tähtsam on olla sihipärane. Kui ka mitte kõik ei laabu kohe, siis väikeste igapäevaste sammude abil on võimalik eesmärgile läheneda.