Mine magama

Magamine mõjub mälule hästi ja aitab tuletada meelde mälestused, mis on seotud mingi konkreetse aja või kohaga. On tõestatud, et REM uni mängib mälu tugevdamisel olulist rolli ning seda eriti juhul, kui püüad parasjagu õppida motoorseid oskuseid nagu mõne pilli mängimist või rattaga sõitmist. Kui magad sügavalt pärast mõne oskuse õppimist, kinnistub see paremini ja suudad seda hiljem justkui “autopiloodil” sooritada.

Lõõgastu

Stress mõjutab mälu mitmel erineval viisil, olenevalt sellest, kui stressirikas situatsioon on. Järsk adrenaliini vabanemine “võitle või põgene” olukorras võib muuta sind tähelepanelikumaks, aga aeglasem kortisooli vabanemine segab mälestuse loomise protsessi. Jooga, meditatsioon või muud lõõgastumise viisid võivad sind aidata.

Jätka õppimist

Vanematele inimestele soovitatakse kognitiivsete võimete säilitamiseks neid aeg-ajalt ikka kasutada. Kui räägime mälust, siis uuringute järgi aitavad ainult teatud tüüpi vaimsed harjutused. 2013. aastal leidsid USA teadlased, et uuringus osalenud 60-90aastased inimesed, kes veetsid kolm kuud järjest 15 tundi nädalas mõnda keerulist oskust omandades, läbisid edukamalt ka episoodilised mälu testid. See ei kehtinud inimeste puhul, kes tegid tuttavamaid ja vähem keerulisi harjutusi nagu näiteks lahendasid ristsõnu.

Usu, et sa mäletad

Positiivne mõtlemine aitab ka mälule kaasa, leidsid Harvardi ülikooli teadlased. Aju-uuringud on näidanud, et mälestuste meenutamisel mängib rolli just see, kui väga inimene ise usub, et ta suudab midagi meelde tuletada.

Tee paus

Mälestused võivad kaduda, kui ajul pole piisavalt aega, et need kinnistuksid. Pisut rohkem kui sajand tagasi leidsid Saksa teadlased, et inimesed läbisid mäluteste kaks korda paremini, kui nad tegid vahepeal lühikesi pause.

Suhtle teiste inimestega

Aktiivne sotsiaalelu võib vanusega tekkivat mälu nõrgenemist edasi lükata. Seega, kui sul on head sõbrad, käid mõnes huvigrupis või läbid muudel viisidel teiste inimestega, muudad ka oma aju tugevamaks.

Mälu menüü

See, mida sa sööd, mõjutab ka sinu kognitiivseid funktsioone. 2016. aastal läbi viidud uuringust selgus, et Vahemere-stiilis dieet mõjub ka vaimsele tervisele hästi ning parandab mälu. Seega, eelista nüüd ja edaspidi taimseid toite, väldi punase liha ja piimatoodete tarbimist ning kasuta oliiviõli nii palju kui vähegi võimalik.

Allikas: The Guardian