Paljudel inimestel, kahjuks aga eriti naistel, on teise inimese palve peale sageli peaaegu võimatu “ei” öelda. Seda just seetõttu, et naistele on maast madalast õpetatud, et teiste vajadused on tähtsamad kui nende enda omad. Ja kui naine ütleb “ei”, tähendab see, et ta valmistab ebameeldivust ja pettumust.

Isegi siis, kui aja jooksul suudame endas leida enesekindlust, et teene tegemisest keelduda, leidub alati keegi, kes oskab meie ebakindlust või nõrkust ära kasutada. Seega on keeldumise raske tee esimene samm aru saada, mis on sinu kõige nõrgem külg — sealt edasiminek on sel juhul tunduvalt kergem.

Nõrkus: süütunne

Sul ei ole lapsi, töökohal pead käima üheksast viieni ja lisakohustusi pole. See tähendab, et kui su sõpruskonnas on vaja kedagi, kes organiseerib näiteks kinkide ostmise, või kelle poole pöördutakse oma muredega, oled see ikka ja alati sina. Ja sa ei suuda ütelda “ei”, sest tunned end süüdi, kuna sul ei ole nii kiire ja raske elu kui teistel.

Lahendus: tunnista oma tundeid

Sa pead olema enda suhtes täiesti aus ja põhjalikult läbi mõtlema, kuidas selline olukord sind ja su tundeid mõjutab. Sul on vaja enda vajadused esikohale seada, enne kui teiste eest hoolitsema kukud. Lisaks tasub teada, et kui sa esimest korda teenest keeldud, võib see tunduda imelik ja ebamugav, kuid see on täiesti loomulik ja mööduv nähtus ning kindlasti mitte põhjus, et otsus ümber mõelda.

Loe edasi Kodutohtri detsembrikuu numbrist või portaalist kodus.ee