Sa vabandad. Liiga palju.

1. ebamugav tõde: meid kasvatatakse teiste meeli rahuldama

Me oleme loomult hoolitsejad. Juba päris noorest east alates jälitasid sa oma ema toast tupppa, et teda millegagi aidata või pidid hoidma oma pisemaid õdesid-vendi. Ja mida sina tegid? Selleks, et su ema sinu üle uhkust tunneks, andsid endast kõik, et ta rahul oleks. See suhtumine on jäänud sinuga tänaseni.

Sa andsid koolis endast kõik, et õpetajatele meeldida ja oma vanemaid taaskord õnnelikuks teha. Ja seejärel andsid sa täiskasvanuna endast kõik, et oma kallimat õnnelikuks teha ja seejärel püüdsid olla maailma parim ema.

Ühiskond on meid aastakümneid survestanud, et oleksime täiuslikud naised. Sulle anti valik, kas loobuda oma karjäärist ja jääda lastega koju, mitte kunagi enam palka või tehtud töö eest kiita saada või hoopis karjääri kõrvalt püüda olla täiuslik abikaasa ja ema. Ja ainus viis, kuidas teiste pettunud pilke vältida, oli end konfliktide eest kaitsta, “paludes vabandust”. Isegi, kui sa polnud milleski tegelikult süüdi või ei tahtnudki vabandada.

2. ebamugav tõde: meile ei õpetatud kunagi, et me ise oleme kõige tähtsamad

Kas sa mäletad hetke, kui nooruspõlves su ema või isa või õpetaja või mõni muu täiskasvanu sulle ütles, et sinu unistused ja eesmärgid on täpselt sama olulised nagu kõigi teiste omad? Tõenäoliselt mitte. Selle asemel õpetati sulle pigem vaoshoidlikkust ja seda, et sa ei tekitaks stseene.

Oled sa kunagi vabandanud lihtsalt seetõttu, et hoida rahu? Aga oled sa seejuures arvestanud oma tundeid? Või oma õnne? Kui sa ei oska kohe isegi öelda, kuidas õnnelik olla, pead tegema ühte asja: ole vahelduseks iseenda prioriteet!

Pideva vabandamisega kaasnevad mõned ohtlikud olukorrad:

1. Pidev vabandamine = märk, et inimesed võivad sind ära kasutada

2. Pidev vabandamine muudab enda eest seismise raskemaks

3. Vabandades võtad kellegi teise valu endale

Alternatiivid vabandamisele:

Kui su eks, su praegune kallim või sõber ütleb, et ta on millegi pärast pahane, siis vabandamise asemel paku välja, et arutate selle teema üle.

Kui kellelgi on elus raskem aeg, siis vabandamise asemel tunne talle kaasa ja ütle, et oled tema jaoks alati olemas.

Kui hilined koosolekule 15 minutit, siis vabandamise asemel täna ootajaid kannatlikkuse eest.

Kui rääkisite kellegagi teineteisest mööda, siis vabandamise asemel tunnistagi seda ja küsi, kuidas nüüd edasi liikuda.

Kui rahvamassis kellelegi vastu lähed, siis vabandamise asemel ütle viisakalt, et soovid mööduda.

Aastatepikkust vabandamist võib olla raske enda õlult maha raputada, aga lõppude lõpuks pea meeles, et sinu kohustus ei ole kõigile meele järele olla ja seda eriti juhul, kui see tuleb sinu enda heaolu arvelt.

Allikas: Betterafter50