Kui laps saab kaks eesnime, tuleks mõelda erilise hoolega sellele, milline on tema monogramm ja initsiaalid. Frida Ursula Kask võib ju uhkelt kõlada, ent välismaal lühendiga F.U.K võib tekkida huvitavaid olukordi. Veel huvitavam, ja mitte ilmselt heas mõttes, on aga Aurora Säde Sepal elus.

9. Pikkus

Mitu silpi on lapse nimes? Kui neid on üle nelja näiteks juba perekonnanimes, on pikk eesnimi pigem juba keeleharjutus logopeedi juures, mitte hästikõlav nimi. Pea meeles: ta peaks oskama ühele htekel elus ka seda ise kirjutada ja end tutvustada nii, et sellega ÕSi paksune seletus kaasas ei käi.

8. Võimalikud hüüdnimed

Pole vahet, kui armsa nime sa enda arvates valid, tema kaaslased, eriti põhikoolieas, võivad olla altid selle põhjal moodustama hüüdnimesid. Duncan ehk on tore, aga tõenäoliselt Tank hüüdnimena? Konradistki võib kiirelt Konnu saada ja ega Robert "Rops" ka kaugel pole.

7. Riimid

Mõtle, millega sinu lapse nimi riimub. Kui leiad ka ebakohaseid riime, on väga tõenäoline, et selle avastavad ka tema koolikaaslased varem või hiljem. Triin-Piin või Sillu-Tillu.

6. Popkultuur

Sulle võib väga meeldida lapsenimi popkultuurist - laulust, raamatust, telesaatest või filmist, aga mõtle ka lapse tulevikule - ehk peab ta liiga palju kunagi selgitama, et Alondra on tõesti ema leitud Mehhiko seebiooperist või selgitama, et Lolita oli lihtsalt ilus nimi tema vanemate arvates. Suureks abiks on siinkohal Google.

5. Populaarsus

Klassikalised nimed on alati ilusad, ent võib olla, et liigagi tavalised. Päris keerukas on leida keskteed, ent lähiaastate nimede populaarsus tasuks üle vaadata küll näiteks Statistikaameti lehelt, kui ei taha, et ta oleks "see kolmas Mia" oma klassis.

4. Staarifaktor

Kuigi võib olla, et sulle meeldib mõne kodu- või välismaa staari lapse nimi lihtsalt oma kõlalt või oled avastanud selle sootuks muul moel, arvesta ikkagi, et pead tulevikus ilmselt sadu kordi selgitama, et sinu laps ei saanud oma erilist nime just selle staari lapse järgi.

3. Nimekaimud

Kas ehk meeldib sulle, kui kahe lapse nimed kokku kõlavad ka siis, kui tegu pole kaksikutega? Igaks juhuks kasuta ka siinkohal Google'i abi, sest sa ei taha ju, et väiksed Siiri ja Viivi peaksid selgitama oma vanemate mõtteid nimepanemise hetkel ja ega lihtsalt Lennartki perekonnas Meri arvukate selgitusteta elus pääse. Veel halvem on, kui selgub alles pärast nime panemist, et guugedades ilmub selle ees- ja perekonnanime kombinatsioonis midagi kriminaalset või muul moel ebameeldivat või liigagi tuntut, mis lapse oma saavutusi saatma jääb.

2. Hääldus

Paljude võõrtähtedega keeruliselt hääldatav nimi toob tulevikus kaasa selle, et laps peab telefonis ja vestlustes sageli inimestele korrektset nime kirjapilti selgitama. Kas seda on ikka tarvis? Eriti keerukaks läheb siis, kui nimi on välismaapärane aga eesti kirjapildiga: Pätrik või Patric ja Carol või Cärol, Chrystella või Kristella või hoopis Khrystella? Häälda ise oma lapsele kaalutavat nime korduvalt, perekonnanimega ja ilma, proovi mõelda ka, kuidas hääldab seda tulevikus ka tolliametnik mistahes riigi piiril või kas ta saab lihtsa vaevaga telefonis seda kiirel hetkel ka näiteks politseile- või päästeametile öelda, kui tarvis on?

1. Sooneutraalne

Aina populaarsemaks saavad sooneutraalsed nimed. Kui soovid aga tüdrukut ikka tüdrukuna kasvatada ja poissi poisina, on ehk lihsam valida soole vastav nimi. Arvesta, et sooneutraalse nimega tuleb elus nii vanematel kui vanavanematel ja tal endal ilmselt palju selgitamist alati teha.

2020. aasta 1. jaanuari seisuga on näiteks mõlemast soost laste puhul kasutatav eesnimi Kai 8 mehel ja 1169 naisel, samas kui Taanis on see mehenimi. Kui ennustad oma lapsele rahvusvahelist tulevikku, siis kasuta ka Google'i abi, sest ka näiteks Terje on Norras mehe nimi hoopis. Ka nii poisile kui tüdrukule sobiv Keit on 2020. aasta 1. jaanuari seisuga eesnimi Eestis 109 mehel ja 117 naisel.

Lisaks kõigele eelnevale reguleerib lapsele nime panekut nimeseadus. Sellega saad tutvuda täismahus SIIN.

Jaga
Kommentaarid