Oad ja kaunviljad, näiteks kikerherned, mustad oad ja läätsed, on kõrge valgusisaldusega ning nendes on rikkalikult mineraalaineid, eriti kaaliumi ja fosforiühendeid. B-grupi vitamiinide kõrval leidub nendes ka PP- ja K-vitamiini. Lisaks vitamiinide, mineraalide ja valkude-aminohapete kompleksile on kaunviljades ka suur kiudainetesisaldus, mis aitab reguleerida veresuhkrut ning langetada kolesterooli. Kaunviljade mitmekesine valik aitab leida igaks roaks sobiva!

Näiteks sobivad pähklise maitsega kikerherned suppidesse, salatitesse ja hautistesse. Kikerhernestest valmistatakse hummust ja jahuna saab neid kasutada kotlettides.

Kikerherneid on saadaval nii kuivatatult kui ka konserveeritult. Enne kuivatatud kikerherneste keetmist tuleks neid 10-16 tundi leotada – see lühendab keetmisaega ning hõlbustab seedimist.

Tervislikud teraviljad: kinoa ja nisu erinevad vormid (bulgur, kuskuss ja freekeh)

Näiteks lisa keedetud kinoale punast sibulat, päikesekuivatatud tomateid, avokaadot ja serveeri eelnimetatud koostisosad koos hakitud juustu ja korraliku sortsu oliiviõliga. Saad toekama roa, kui lisad juurde lehtsalatisegu ja pähkleid.

Proovi järele: Kinoasalat fetaga

Proovi ka krõmpsuvat kinoasalatit maapählitega. Vaata retsepti SIIN

Bulguris on palju kiudaineid, valku ja B-grupi vitamiine. Näiteks on 100 grammis bulguris 18 grammi kiudaineid. Need aitavad kaasa soolestiku korrapärasele tööle ja toetavad seedimist. Lisaks hoiavad kiudained kõhtu kauem täis, sest seeduvad aeglaselt.

Kasuta bulgurit näiteks köögiviljavokis või valmista sellest puder, mis maitseb hästi koos marjade ja pähklitega.

Maitsestamata jogurt

Naturaalsele jogurtile saate lisada peaaegu kõike, et muuta see turgutavaks smuutiks või hoopis maitsvaks kastmeks.

Baklažaan

Hästi küpsetatuna lisab baklažaan köögiviljadele imelise siidise tekstuuri. Baklažaani võib praadida, paneerida, aurutada ja grillida ning keeta.

Baklažaanis on palju kaaliumit, lisaks toetab selle söömine seedetrakti tööd ja viib organismist välja liigset kolesterooli.

Valmistamisel puista baklažaani viljalihale soola või sidrunimahla, et parandada selle maitset ja säilitada värvust.

Tofu

Tofu on suurepärane alternatiiv lihale! Rikkaliku valgusisalduse kõrval on see ka oluline asendamatute aminohapete ja heade rasvhapete, vitamiinide, mineraalainete (raud, kaltsium, magneesium, seleen, tsink jt) ning kiudainete allikas.

Võite tofut lisada suppidesse ja karridesse, seda saab kasutada isegi magusatele roogadele siidisuse andmiseks.

Munad

Mitmel otstarbel kasutatav muna on väga hea valguallikas. Kanamunas sisalduv valk, nagu ka piimatoodete ja sojavalk, on hästi imenduv.

Maapähklivõi

Maapähklivõi ei sobi mitte ainult röstsaia peale. Seda võib lisada nuudlitele, hautistele ja kastmetele toiteväärtuse tõstmiseks ja maitse andmiseks.

Valmista hommikusöögiks röstsai koos banaani ja maapähklivõiga. Lihtsalt rösti sai, lisa banaaniviilud ja määri peale maapähklivõid. Saad head maitset juurde lisada kõige peale kaneeli raputades.

Proovi kiiret ja lihtsat hommikusööki, mida on kapist alati hea võtta: Kaeratoorpuder datlite ja maapähklivõiga

Loe lisaks, kuidas seda tänuväärt kreemi kasutada: HEA TEADA | Kuidas kasutada maapähklivõiet?